Možná jste už o tomto nápoji Jižní Ameriky slyšeli. Pokud ne, tak teď je ta chvíle se o tomto zázraku dozvědět více, protože vám může přinést celou řadu benefitů.
Historie Yerby Maté (Ilex paraguariensis) sahá až do předkolumbijského období. K masivnímu rozmachu Yerby na území Paraguaye dochází ke konci 16. století a její obliba stále stoupá. Mezi největší producenty patří Brazílie, Argentina a právě Paraguay.
Zprvu se Yerba Maté užívala pro lékařské účely a značila symbol prestiže. Byla dokonce nalezena v několika hrobkách bohatých panovníků. Ke konci 16. století se její konzumace v podobě nápoje na území Paraguaye stala tak častá, že zdejší vysoce postavený úředník napsal: „Zlozvyk pití Yerby Maté se tak moc rozšířil mezi obyvateli včetně žen a dětí. Obyvatelé ji pijí nepřetržitě. Osoby, které ji nepopíjí, jsou velmi vzácné. Dokonce i Indiáni jsou uspokojeni s jedním nápojem za den.“ Usedlíci často prodávali svoje oblečení, zbraně, koně či se těžce zadlužili jen kvůli tomu, aby získali Yerbu Maté.
Yerba Maté nebo také cesmína paraguayská je stálezelený asi 15 metrů vysoký strom vyskytující se na území jížní části amerického kontinentu. Svoji oblibu si získala především pro svoje povzbudivé účinky. Obsahuje celou řadu látek včetně:
Jak již bylo zmíněno, Yerba Maté je velice oblíbená pro své stimulační účinky. Nicméně těch benefitů je celá řada:
Základem je mít kvalitní Yerbu Maté. Já kupuji značku Oxalis na www.brainmarket.cz. Pokud navíc v nákupním košíku zadáte slevový kód jsemlowcarb8, dostanete 8% slevu na celý nákup. Ve stejném obchodě jsem si koupil i nádobu na pití označovanou jako kalabasa a kovové „brčko“ neboli bombillu, která má na konci sítko a vy tak můžete nápoj pohodlně popíjet během dne bez zbytečného slévání a snižování obsahu prospěšných látek. V dřívějších dobách se Yerba Maté pila z vydlabané tykve a bambusovým brčkem. Kalabasa a bombilla se nyní těší větší oblibě pro jejich praktičnost. I díky nim můžete nápoj celé dopoledne popíjet jako obyvatelé Jižní Ameriky.
Nyní se pojďme podívat na proces samotné přípravy. Do kalabasy dejte 2 – 3 polévkové lžíce Yerby Maté (pro extra silný nápoj lze použít 5 až 6 lžic). Kalabasu následně nakloňte, aby se obsah sesypal na jednu stranu. Do volného prostoru na dně umístěte bombillu a již s ní více nehýbejte. Nyní lístky přejijte vodou o teplotě 75 – 80 stupňů a s bombillou stále nehýbejte. Teplota je velice důležitá, vyšší by totiž zničila všechny prospěšné látky a naopak vytvořila látky rakovinotvorné. Po zhruba 15 minutách můžete začít popíjet.
Na Yerbu Maté jsem narazil před několika měsíci v jedné knize a aktivně jsem se o ni začal v té době zajímat. Nyní ji užívám více než měsíc a půl a musím s vámi sdílet moje nadšení. Často si nápoj připravuji již večer a popíjím od rána, aby se účinky maximalizovaly. Rozhodně jsem více pozorný, soustředěný a při vyšších dávkách cítím pocit euforie. I proto Yerbu Maté často popíjím před funkčním silovým tréninkem jako takový pre-workout. Při tréninku se pak cítím mnohem svěžejší, podávám lepší výkony a i pocitově je trénink lepší. Na druhou stranu mně Yerba pomáhá i při dlouhých hodinách učení nebo psaní článků. Musím však dodat, že denně spím 8 hodin a mám správně nastavený cirkadiánní rytmus, takže Yerba pro mě není jakási náplast na nedostatek energie. Zároveň ji nepopíjím denně, abych tělo neustále „šokoval“ a nedostal jsem se do stereotypu.
Z tohoto pohledu ji nedoporučuji lidem, kteří mají problémy se spánkem a obecně málo spí a jsou poté unavení a neproduktivní. Jedinci s vyšším krevním tlakem by užívání měli taktéž zvážit. Důležité je také dávkování. V optimálních dávkách vám bude skvělým pomocníkem, při častých vysokých dávkách vám naopak bude spíše škodit. Tak je to vlastně se vším. I v životě. Proto vždy hledejte rovnováhu a zkoušejte, co je pro vás nejvhodnější.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.