Vosí hnízda – u nás se říká úly, je cukroví, u kterého jsem si myslel, že v low carb variantě vyrobit nepůjde. Vždyť se tam dávají piškoty! Pak jsem ale začal pátrat po původu tohoto receptu a zjistil jsem, že v minulosti se tam vlastně žádné piškoty nedávaly a základ tvořily mleté ořechy. A tak jsem se pustil do výroby tohoto u všech oblíbeného cukroví! Recept je sice časově trošku náročnější, protože si ještě musíte upéct spodní kolečko, kterým úl zalepíte, ale rozhodně stojí za to!
Označené suroviny kupuji na www.brainmarket.cz a s kódem jsemlowcarb8 dostanete 8% slevu na celý nákup při zadání v nákupním košíku.
130 gramů mletých mandlí bez slupky
130 gramů mletých pekanů či vlašských ořechů
20 gramů raw kakaa
60 gramů (moučkového) erythritolu
50 gramů změklého másla
80 gramů změklého másla
1 žloutek
špetka vanilky
erythritol dle vaší chuti
kvalitní rum podle chuti (nemusí být)
Jako spodek jsem použil těsto na rohlíčky, ale rozválel jsem ho mezi dvěma pečícími papíry, vykrájel kolečka a pekl na 160 stupňů, ale jen cca 10 minut – do zezlátnutí. Před slepováním jsem kolečka nechal úplně vychladnout.
Dalo by se použít i těsto na perníčky.
Mandle a pekany nameleme na jemnou moučku. To samé uděláme s erythritolem, pokud již nemáme moučkový. Namleté ořechy dáme společně s erythritolem a kakaem do mísy a promícháme metličkou. Nakonec přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky. Rukama začneme těsto spojovat – nejdříve se drobí a vypadá to, že toto nikdy nemůže fungovat, ale díky teplu z rukou se máslo začne rozpouštět a vznikne kompaktní těsto. Pořádně ho propracujeme a dáme odpočinout do lednice na minimálně 5 hodin, nejlépe přes noc. Pokud spěcháme, uložíme těsto do mrazáku, ale dáváme pozor, aby nezmrzlo.
Mezitím si uděláme spodek úlů dle receptu na vanilkové rohlíčky. Nejlepší je udělat rohlíčky a ze zbytků těsta udělat spodky úlů.
Dále si připravíme krém. Do misky dáme změklé máslo, žloutek, špetku vanilky, a pokud chceme, tak erythritol. Začneme mixovat a až se krém spojí, přilejeme podle chuti kvalitní rum a znovu promixujeme. Krém jde udělat i ručně stěrkou, ale mixérem je to rychlejší.
Teď už jdeme na přípravu vosích hnízd – formičku vysypeme kokosovou moukou. Před tím, než jsem formičku vysypal na první vosí hnízdo, jsem ji ještě vymazal pořádně kokosovým olejem, aby kokosová mouka pěkně držela, pak už to šlo bez vymazávání a jen jsem vysypával moukou. Dbejte na to, aby byla formička opravdu dobře vysypaná, hnízdo pak jde dobře vyklopit. Následně do formičky dáme těsto tak, aby končilo těsně pod hranou formičky. Tvořítkem, které je součástí formičky na úly, uděláme opatrně důlek. Formičku celou dobu pevně držíme, aby se nám hnízdo neroztrhlo. Pokud se nám to nepovede, těsto zmačkáme a použijeme znovu. Když máme hnízdo hotové, naplníme ho krémem a přiklopíme upečeným „piškotem“.
Skladujeme v krabičce v lednici.
Ať chutná! A pokud budete vosí hnízda zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.