Jednoduché a rychlé silvestrovské občerstvení vytvoříte z pár ingrediencí. Já jsem mimo jiné připravil 3 druhy pomazánek: česnekovou, vajíčkovou a tuňákovou a k tomu semínkové krekry. Ty mají časově delší přípravu, ale můžete jich připravit více a pak uložit v krabičce na suché místo a mít je kdykoliv k dispozici.
100 gramů hnědých lněných semínek
50 gramů konopných semínek
2 lžíce slunečnicových semínek
200 mililitrů studené vody
půl lžičky soli
špetka mletého kmínu
oblíbené koření – já použil toto
Lněná semínka dáme do misky a zalijeme vodou. Přidáme sůl a koření a promícháme. Necháme cca 2 hodiny nabobtnat. Poté do směsi přimícháme konopná a slunečnicová semínka. Tuto směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem na tenkou placku a pečeme na 160 stupňů cca 40 – 45 minut dokřupava. Poté necháme vychladnout, pečící papír sloupneme a upečený plát nalámeme na krekry.
2 šťastná vajíčka uvařená natvrdo
120 gramů Lučiny či jiného krémového sýra
2 lžíce domácí majonézy
1 lžička hořčice bez cukru (např. značka Alnatura)
sůl, pepř
Vejce uvaříme natvrdo (od bodu varu cca 10 minut). Následně je prudce ochladíme, aby se lépe loupala. Vejce oloupeme a nakrájíme či nastrouháme najemno. Přidáme Lučinu, 2 lžíce domácí majonézy, lžičku hořčice a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a popřípadě ještě hořčicí či majonézou.
1 plechovka (80 gramů) tuňáka ve vlastní šťávě
120 gramů Lučiny či jiného krémového sýra
1 šťastné vajíčko
čtvrt menší cibule
sůl, čerstvě mletý pepř
1 lžíce domácí majonézy
1 lžička hořčice bez cukru (např. značka Alnatura)
jarní cibulka na ozdobení
Z tuňáka slijeme tekutinu a dáme ho do misky, rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno nasekanou cibuli, Lučinu a majonézu, sůl, pepř a trochu hořčice. Vše společně promícháme. Vejce si uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme či nastrouháme najemno. Přidáme ho do vzniklé směsi a opět promícháme. Ochutnáme, popřípadě dochutíme a ozdobíme jarní cibulkou.
120 gramů Lučiny či jiného krémového sýra
3 – 5 lžic smetany či tučného mléka
60 gramů 45% eidamu
2 stroužky českého česneku
Do misky si dáme Lučinu a přidáme 3 lžíce smetany (já dal 12%). Vidličkou ušleháme do kompaktní hmoty. Eidam si nastrouháme na jemném struhadle na nudličky. Přidáme do misky a vidličkou spojíme. Do této směsi prolisujeme 2 stroužky česneku (nebo víc, kdo má rád). Pořádně promícháme a pokud se nám pomazánka zdá tužší, přidáme ještě 2 lžíce smetany.
Ať chutná! A pokud budete zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.