Slaný štrůdl je klasika, která nesmí na silvestrovském stole chybět. Já ho udělal se špenátem a žampiony, ale fantazii se meze nekladou, takže lze udělat jen se šunkou a sýrem nebo použít jinou zeleninu. Ale tenhle špenátový je o stupínek lepší než jen klasika.
125 gramů mozzarelly
5 šťastných vajíček
2 lžíce mandlové mouky
půl lžičky soli
100 gramů eidamu 45 % tuku
100 gramů žampionů
250 gramů baby špenátu
100 gramů šunky – např. od značky Pikok PURE
3 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku
půl menší cibule
Nejdříve si připravíme plát – do mixéru natrháme mozzarellu, přidáme 5 vajec, sůl a promixujeme dohladka. Následně přidáme 2 lžíce mandlové mouky a 2 – 3 pulsy opět promixujeme. Tuto směs vylijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 8 minut.
Mezitím si nakrájíme žampiony na slabé plátky a na ghí na pánvi je orestujeme do změknutí. Cibuli nakrájíme na drobno, na ghí necháme zesklovatět a podusíme na ní špenát. Eidam nastrouháme na struhadle na větší nudličky.
Po upečení plát i s papírem přendáme na velké prkénko, já použil vál na těsto. Z plátu opatrně sundáme pečící papír a necháme chvilku vychladnout. Plát potřeme rajčatovým pyré, na to používám silikonovou mašlovačku. Poklademe kvalitní šunkou, následně rozprostřeme špenát, žampiony a posypeme sýrem.
Opatrně zabalíme do štrůdlu a snažíme se, aby spoj byl dole, díky tomu se nám štrůdl v troubě nerozevře.
Vrátíme do trouby a pečeme opět cca 8 minut na 170 stupňů.
Nejlepší je ještě teplý, ale i studený je skvělý!
Ať chutná! A pokud budete slaný štrůdl zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.