🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Nebramborový vánoční salát s kaprem

Salát se v každé rodině dělá trošku jinak, nebojte se proto přidat ingredience, na které jste zvyklí – pokud spadají do low carb. Můj salát je jednoduchý, takže ho můžete použít jako základ pro ten váš a přidat si tak do něj to, co máte rádi.

Moje babička přidává do salátu ještě kvalitní uzeninu a nakládané papriky. Teta do něj strouhá jablko. Variant na (ne)bramborový salát je celá řada.

Nebramborový vánoční salát s kaprem

Ingredience na nebramborový salát:

cca 500 gramů dýně (hokaido či máslové)

200 gramů kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel

2 nakládané okurky

2 šťastná vajíčka uvařená natvrdo

3 – 4 lžíce domácí majonézy

1 – 2 lžičky hořčice bez cukru (např. značka Alnatura)

1 lžička najemno nasekané cibule

sůl, pepř, (jablečný) ocet

Postup na nebramborový salát:

Dýni (já použil hokaido) rozřízneme, vyjmeme semínka, nakrájíme na větší kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni potřeme olivovým olejem, posolíme a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Dýně musí být měkká tak akorát, aby ze salátu nebyla kaše. Proto do ní po 10 minutách píchněte nožem a buď pečte dál nebo ji z trouby vyndejte.

Kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na větší kusy a vložíme do vroucí osolené vody, hrnec přikryjeme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut. Poté vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.

Upečenou dýni necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 1 cm x 1 cm (nebo menší, záleží, jak máte salát rádi). To samé uděláme i s kořenovou zeleninou.

Vejce, okurky a cibuli nakrájíme najemno.

Vše dáme do mísy, přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu (jablečného) octa. Opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale pozor, ať nerozmačkáte dýni. Salát přikryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme odpočinout do druhého dne – ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Já dochucuji vždy až druhý den, až se salát trochu rozleží a chutě propojí.

Ingredience na obalovaného kapra:

kapr – filety či podkovy

šťastné vajíčko

mandlová mouka či jemně mleté mandle

sůl, pepř

bio sádlo nebo ghí

citrón

Postup na obalovaného kapra:

Filety nebo podkovu pokapeme citrónem a posolíme. Dáme na 30 minut odpočívat do lednice. Do jedné misky rozšleháme vajíčko, do druhé si dáme mandlovou mouku. Nejdříve kapra obalíme ve vajíčku a poté v mandlové mouce. Mně stačila jedna vrstva. Do pánve vložíme pořádné množství ghí nebo sádla a necháme rozehřát. Stáhneme plamen a kapra smažíme do zlatova.

Dobrou chuť a veselé Vánoce! Pokud budete nebramborový salát či kapra zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!

KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨

Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Ochrana soukromí