Salát se v každé rodině dělá trošku jinak, nebojte se proto přidat ingredience, na které jste zvyklí – pokud spadají do low carb. Můj salát je jednoduchý, takže ho můžete použít jako základ pro ten váš a přidat si tak do něj to, co máte rádi.
Moje babička přidává do salátu ještě kvalitní uzeninu a nakládané papriky. Teta do něj strouhá jablko. Variant na (ne)bramborový salát je celá řada.
cca 500 gramů dýně (hokaido či máslové)
200 gramů kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel
2 nakládané okurky
2 šťastná vajíčka uvařená natvrdo
3 – 4 lžíce domácí majonézy
1 – 2 lžičky hořčice bez cukru (např. značka Alnatura)
1 lžička najemno nasekané cibule
sůl, pepř, (jablečný) ocet
Dýni (já použil hokaido) rozřízneme, vyjmeme semínka, nakrájíme na větší kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni potřeme olivovým olejem, posolíme a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Dýně musí být měkká tak akorát, aby ze salátu nebyla kaše. Proto do ní po 10 minutách píchněte nožem a buď pečte dál nebo ji z trouby vyndejte.
Kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na větší kusy a vložíme do vroucí osolené vody, hrnec přikryjeme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut. Poté vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
Upečenou dýni necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 1 cm x 1 cm (nebo menší, záleží, jak máte salát rádi). To samé uděláme i s kořenovou zeleninou.
Vejce, okurky a cibuli nakrájíme najemno.
Vše dáme do mísy, přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu (jablečného) octa. Opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale pozor, ať nerozmačkáte dýni. Salát přikryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme odpočinout do druhého dne – ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Já dochucuji vždy až druhý den, až se salát trochu rozleží a chutě propojí.
kapr – filety či podkovy
šťastné vajíčko
mandlová mouka či jemně mleté mandle
sůl, pepř
bio sádlo nebo ghí
citrón
Filety nebo podkovu pokapeme citrónem a posolíme. Dáme na 30 minut odpočívat do lednice. Do jedné misky rozšleháme vajíčko, do druhé si dáme mandlovou mouku. Nejdříve kapra obalíme ve vajíčku a poté v mandlové mouce. Mně stačila jedna vrstva. Do pánve vložíme pořádné množství ghí nebo sádla a necháme rozehřát. Stáhneme plamen a kapra smažíme do zlatova.
Dobrou chuť a veselé Vánoce! Pokud budete nebramborový salát či kapra zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.