🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Tuky

Tuky jsou nejvíce démonizovanou složkou potravy v dnešní době. Mediální masáž viní tuky za pandemii obezity a většinu civilizačních chorob. Tukofobie tak stále převládá u velké části populace. Nejčastěji nás straší cholesterolem, přesněji zvýšenou hladinou cholesterolu. O nebezpečnosti nízkého cholesterolu se však prakticky nemluví! Na tomto místě si musíme uvědomit, že není tuk jako tuk. Určitá skupina tuků lidskému organismu rozhodně škodí a v žádném případě je nedoporučuji konzumovat. Další dvě skupiny jsou pro tělo prospěšné a měli byste je konzumovat denně. Tuky mají 9 kcal na 1 gram hmotnosti. Je to více než dvojnásobek na rozdíl od bílkovin a sacharidů. Z toho vyplývá, že mají mnohem vyšší sytící schopnost.

DĚLENÍ TUKŮ

Tuky můžeme rozdělit do 3 základních kategorií:

  • Nasycené – maso, mléčné výrobky, máslo, kokosový olej…
  • Nenasycené – olivový olej, avokádo, ořechy, semena, mořské ryby…
  • Trans tuky – ultra zpracované průmyslové potraviny (např. margaríny, chipsy, pomazánky, sladkosti), fast-food, polotovary, levné slunečnicové a řepkové oleje…

JAKÉ TUKY JÍST A KTERÝM SE VYHNOUT?

Od roku 1950 se setkáváme s názory, že nasycené tuky zvyšují škodlivý LDL cholesterol a vedou ke kardiovaskulárním chorobám. Není tomu tak. Nasycené i nenasycené tuky jsou velmi zdravé a měli byste je do svého jídelníčku zařazovat pravidelně.

Jediné škodlivé jsou trans tuky. Trans tuky vznikají procesem hydrogenace (ztužování). Výsledkem tohoto procesu je tuhý, a přece snadno roztíratelný výrobek s dlouho trvanlivostí, což výrobcům hraje do karet. Výchozí surovinou pro výrobu jsou nejčastěji rostlinné oleje jako slunečnicový, řepkový či sójový. Tyto oleje jsou velmi levné, a proto se používají. Z tohoto důvodu se trans tukům vyhněte obloukem. Trans tuky opravdu zvyšují hladinu škodlivého LDL cholesterolu, který je posuzován jako hlavní faktor vedoucí ke kardiovaskulárním chorobám, které jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Navíc snižují hladinu prospěšného HDL cholesterolu.

ALE NAŠE BABIČKY TAKÉ JEDLY VÍCE SACHARIDŮ NEŽ TUKŮ

Lidé v našich končinách jsou evolučně vyvinutí pro to, aby „jeli na tuky.“ Bystřejší jedinci by mi nyní mohli oponovat. Naše prababičky přeci také jedly více sacharidů, je to tak? Ano, s tím naprosto souhlasím. Uvědomme si ale, že naše prababičky kolikrát dřely od úsvitu do soumraku na poli, a tak si brambory s mlékem k večeři opravdu zasloužily. Minimum jedinců v dnešní době je takto fyzicky aktivních, aby si mohlo dovolit přijímat takové množství sacharidů. Navíc naši předci čerpali sacharidy z kvalitních zdrojů, které vyprodukovala sama příroda nebo do procesu vzniku zasáhli jen minimálně. To se však nedá říct o instantní jahodové ovesné kaši s přidanou vlákninou nebo o müsli, které si spousta lidí sype do jogurtu s vidinou toho, že je zdravé.

Domnívám se, že jedinci, kteří jsou opravdu hodně aktivní, si mohou dovolit větší množství sacharidů než člověk pracující osm hodin u počítače. Tyto sacharidy by ale rozhodně měly pocházet z přírodního zdroje (např. ovoce). Musím ale zdůraznit, že nikdo z nás sacharidy ke svému životu nepotřebuje. Potřebnou dávku glukózy (jednoduchý sacharid) si dokáže náš organismus sám vyrobit. Z toho vyplývá, že teoreticky můžeme jíst 0 gramů sacharidů denně a budeme prosperovat. Z praktického hlediska to ale není zcela možné, protože i mléčné výrobky, zelenina či vnitřnosti obsahují sacharidy.

VÝHODY KONZUMACE ZDRAVÝCH TUKŮ

Tuky jsou dlouhodobým zdrojem energie a zasytí nás na několik hodin. Jsou to základní stavební látky podobně jako bílkoviny. Umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, mezi které patří vitamín A, D, E a K. Zároveň podporují efektivní fungování imunitního systému. Konzumace zdravých tuků prokazatelně zvyšuje testosteron a podporuje tvorbu cholesterolu. Naše tělo cholesterol potřebuje! Všude se píše o rizicích vysoké hladiny cholesterolu (kolikrát autoři zapomínají zmínit, o kterém cholesterolu píšou), ale nikde se nepíše o rizicích nízké hladiny cholesterolu. Nízká hladina cholesterolu je pro tělo stejně tak nebezpečná!

Další skvělou vlastností tuků je zpomalení trávení. Pokud si dáte vařenou mrkev samotnou, budete mít za chvíli hlad. Jakmile do ní přidáte jakýkoliv zdravý tuk (např. máslo), zpomalí se trávení, nezvýší se tak markantně hladina inzulínu, který má za úkol přijatou energii transportovat do buněk, a tak vaše tělo bude mít dostatek času na využití přijaté energie, aniž by většinu uložilo do podkožního (případně viscerálního) tuku. Není to skvělé?

Tuky jsou nositelem chutí a vůní. Jestliže výrobce vyrábí nízkotučnou potravinu, musí z ní tuk „odsát“. V tu chvíli by se potravina nedala jíst, protože by byla bez chuti a vůně (tuk je právě tím nositelem), a tak nezbývá nic jiného, než do potraviny přidat něco navíc – nejčastěji právě škroby (patří do skupin sacharidů), nebo jiná aromata. A uznejte sami, že taková potravina rozhodně není zdravá.

Naše těla potřebují přijímat dostatek zdravých esenciálních mastných kyselin, které jsou součástí tuků. Pokud jich bude mít tělo nedostatek, bude neustále vysílat signály hladu a chutí. Nedostatek značně oslabí vaši imunitu a schopnost vstřebávat živiny. Navíc se u vás výrazně zvýší pravděpodobnost vzniku civilizačního onemocnění jako jsou kardiovaskulární choroby. Zde se znovu potvrzuje, že nízkotučná dieta pravděpodobněji povede k dřívějšímu či pozdějšímu selhání, návratu ke starému způsobu stravování a zatracenému jo-jo efektu. Navíc je nezdravá, protože nasycené a nenasycené tuky každý z nás potřebuje!

Věřím, že vás tento článek přesvědčil o důležitosti konzumace zdravých tuků, a pokud jste z nich do teď měli strach, vidíte, že není důvod. Časům tukofobie odzvonilo!

PŘEČTENO?

LEKCE