Skupiny potravin s otazníkem
V rámci nákupního seznamu jsou skupiny potravin, které ne každému musí vyhovovat, a naopak tam nejsou určité skupiny potravin, které u jiných nemusí způsobovat žádné problémy a mohou je do jídelníčku zařazovat.
Níže rozebírám jednotlivé skupiny potravin s otazníkem. Věřím, že na základě tohoto modulu budete schopni sami posoudit, zda jsou pro vás vhodné či ne.
OVOCE
Co se týče ovoce, v seznamu naleznete lesní plody a bobuloviny. Toto ovoce má nízký glykemický index a zároveň nízký obsah fruktózy. Obecně platí, že s ovocem by to neměli přehánět lidé, kteří trpí cukrovkou, chtějí efektivně hubnout či mají podezření na zvýšený chronický zánět v těle.
V létě je sezóna ovoce a myslím si, že by byla škoda přijít o domácí jablka, hrušky, meruňky a další, které se v low carb stravování nejí. Proto dle svého uvážení v sezóně k hlavnímu jídlu lze občas i toto ovoce zařazovat. Tento přístup je lidské rase evolučně blízký.
Lidé v minulosti konzumovali ovoce převážně v létě, kdy byla jeho sezóna, a v zimě jejich jídelníček obsahoval ovoce minimum, protože nebylo dostupné. Tento přístup můžete aplikovat i vy. Nikdy však ovoce nechápejte jako svačinu nebo sladkou tečku po jídle, kterou se „dojíte“. Ovoce jako svačinu lze podávat u dětí. U dospělého jedince doporučuji ovoce dát bokem a sníst společně s hlavním jídlem.
Ovocné smoothie a ovocné šťávy důrazně nedoporučuji pít. Přípravou smoothie, džusu či šťávy došlo ke znehodnocení vlákniny z ovoce, která má za funkci zpomalovat tok energie do buněk. Vy tak pijete obrovskou nálož energie v podobě čisté fruktózy. A ruku na srdce, kdo z vás na posezení sní 3 jablka a 2 pomeranče? Vypít to v podobě smoothie však nebude problém pro nikoho. A v neposlední řadě se zamysleme nad tím, proč máme zuby. Příroda nám je určitě nenadělila jen tak.
LUŠTĚNINY
Luštěniny doporučuji zařazovat zejména u vegetariánů, kterým by se mléčné výrobky či vejce, jakožto zdroj bílkovin, přejedly. Pokud je ale chcete zařadit do svého jídelníčku i vy, můžete, pokud vám tedy nezpůsobují problémy.
Luštěniny totiž u mnohých jedinců způsobují trávicí potíže a také často obsahují plísně. V případě, že se rozhodnete luštěniny do svého jídelníčku zařadit, dbejte prosím na jejich kvalitu. Kupujte ideálně BIO kvalitu a rozhodně se vyhněte veškerým luštěninám v konzervě.
Luštěniny je třeba namáčet kvůli vysokému obsahu oligosacharidů, které se při namáčení vyplaví do vody. Tuto vodu vylejte a rozhodně znovu nepoužívejte! Vodu během namáčení můžete vyměnit i víckrát. Namáčení také pomáhá ke zbavení se antinutričních látek, které zhoršují vstřebatelnost důležitých živin. Namáčení luštěnin je důležité i z toho důvodu, aby plody mohly nejdříve nabobtnat.
V přehledu níže můžete vidět dobu namáčení a vaření luštěnin. Pokud se je do jídelníčku rozhodnete zařadit, dodržujte prosím časy uvedené níže. Myslete také na to, že luštěniny jsou především zdrojem bílkovin. Není pak tedy potřeba přidávat tolik masa, vajec či mléčných výrobků, které jsou taktéž zdrojem bílkovin. Luštěniny obsahují ale také sacharidy, což znamená, že při konzumaci luštěnin je mnohem obtížnější držet množství sacharidů na nižších hodnotách, což není na překážku, ale u některých jedinců to může způsobovat problémy a je třeba poté znovu zvážit konzumaci luštěnin.
MLÉČNÉ VÝROBKY
Mléčným výrobkům jsem věnoval celý modul. Rozhodně si ho přečtěte a vyhodnoťte, zda jsou pro vás mléčné výrobky vhodné. A pokud ano, tak v jakém množství.
KVÁSKOVÉ PEČIVO
Začněme stavbou obilného zrna. Vnější ochrannou vrstvu obilného zrna tvoří otruby. Druhou stavební složkou obilného zrna je klíček, který slouží k reprodukci a nese reprodukční informace. Pak už zbývá jen endosperm, což je směska škrobu a bílkovin, jež slouží pro růst nové rostlinky ze semene.
Obilná zrna se však dále zpracovávají. Během tohoto procesu jsou odebrány otruby i klíček, s těmi tak i spousta živin. Zůstává tedy prakticky jen endosperm. Ano, většina živin tak byla odebrána, ale kalorie zůstaly skoro všechny. Vzniká bílá mouka, která se následně používá k výrobě chleba, rohlíků, sušenek, dortů, zákusků...
V bílé mouce během výrobního procesu samozřejmě nezbyla téměř žádná vláknina, a tak energii z výrobků z bílé mouky využije naše tělo velice rychle. A my chceme víc a víc. Konzumace výrobků z nekvalitní bílé mouky a celkově rafinovaných obilovin vede k přejídání, zvýšené hladině inzulínu, podílí se na inzulínové i leptinové rezistenci, ukládání tělesného tuku, zvýšené hladině LDL cholesterolu i triglyceridů a celkově negativně ovlivňuje náš zdravotní stav.
Pokud kupujete celozrnné výrobky s představou, že jsou vyrobeny pouze z celozrnné mouky, vyvedu vás z omylu. Nejsou. Až 20 % mohou tvořit ostatní mouky, které nejsou celozrnné. Obecně mohu říct, že žádné obiloviny neobsahují jednu jedinou látku, která prospívá vašemu zdraví a nemohli byste ji získat ze zeleniny či ovoce.
Nesmíme zapomenout na lepek. Lepek obsahuje prolaminy, což jsou velice složité struktury bílkovin, které jsou pro naše enzymy velice obtížné a často nemožné rozštěpit. Narušují tak střevní bariéru, ochromují imunitní systém a mohou se podílet na chronickém systémovém zánětu těla.
Jedinou přijatelnou variantou konzumace obilovin je kváskové pečivo vyrobeno z pravého kvasu (neplést s kváskem z droždí). Jestliže totiž necháme mouku prokvasit, tak tímto procesem rozložíme lepek. Výsledný výrobek je pak stravitelnější, jelikož je lepek narušený a jeho množství ve výrobku je také nižší.
Kváskové pečivo (nejlépe vyrobené doma, kdy máme plnou kontrolu nad ingrediencemi a dobou kvašení) můžete do jídelníčku v rozumném množství zařazovat, pokud vám nezpůsobuje problémy (typicky trávicí obtíže). Opatrní s konzumací by však měli být jedinci přecitlivělí na lepek, řešící zvýšenou propustnost střev či chronický systémový zánět v těle.
Plátkem kváskového chleba si můžete ozvláštnit například míchaná vajíčka se zeleninou. Nedoporučuji ke kváskovému chlebu přistupovat klasicky po česku - chleba namazaný sýrem s plátkem šunky a sýru. Co je na tom špatně? Není to nutričně vyvážené jídlo. Kdežto míchaná vajíčka na ghí, okurka, cherry rajčata, pár kešu ořechů a půl krajíce kváskového chleba jsou rozhodně lepší variantou, jelikož je toto jídlo bohaté na živiny a je vyvážené.
SACHARIDOVÉ POTRAVINY
Brambory, rýže, pohanka či ovesné vločky. Ani tyto potraviny na seznamu doporučených potravin nenajdete. Nejsou vhodné pro každého. Pokud jste dosáhli svého cíle a neřešíte žádné zásadní zdravotní problémy (zejména cukrovku, chronický zánět a zvýšenou propustnost střev), tak tyto potraviny mohou obohatit váš jídelníček. Vždy ale myslete na to, že je třeba je doplnit další zeleninou, kvalitní bílkovinou a několika zdroji tuků.
DŮLEŽITÉ
Sami určitě cítíte, že zařazení zmíněných skupin potravin je velmi individuální a nelze jej zcela generalizovat. Ještě to, že vám daná skupina potravin nezpůsobuje problémy, nemusí nutně znamenat, že je vzhledem k vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu pro vás vhodná.
Pokud si nejste jistí nebo chcete prodiskutovat váš aktuální jídelníček a optimalizovat ho konkrétně pro vaše aktuální potřeby, využijte možnosti konzultace.