Sacharidy
Sacharidy jsou na rozdíl od tuků krátkodobým zdrojem energie. Jejich nutriční hodnota je 4 kcal na 1 gram, což je o více než polovinu méně než v případě tuků. Sacharidy nejsou esenciální makroživinou. V praxi to znamená, že nemusíte jíst sacharidy žádné. Nezbytnou dávku glukózy (jednoduchý sacharid) pro funkci mozku si organismus vyrobí sám procesem glukoneogeneze. Mezi sacharidy patří také vláknina a škroby. Mezi hlavní zdroje sacharidů patří zejména rostlinné zdroje jako je ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny. Z živočišných zdrojů najdeme sacharidy například v mléce a mléčných produktech.
Staré zdroje doporučují konzumaci sacharidů okolo 50 % z celkového denního příjmu. Nutriční specialisté, kteří si pravidelně aktualizují své vzdělání, potvrzují, že nejlepší možností je jíst sacharidů podstatně méně, prakticky nejsou potřeba jíst žádné.
DĚLENÍ SACHARIDŮ
Sacharidy můžeme rozdělit do několika podskupin:
- Monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza
- Oligosacharidy – sacharóza, laktóza, maltóza
- Polysacharidy – škrob, glykogen, celulóza
Pokud se někdo přece jen rozhodne konzumovat sacharidy, měl by se zaměřit zejména na polysacharidy, které tělo déle štěpí a zasytí nás na delší dobu. Polysacharidy zvyšují hladinu krevního cukru mírně a postupně. Najdeme je v rýži, bramborách a různých obilovinách.
Jednoduché sacharidy se tráví naopak rychle. Hladinu krevního cukru zvedají taktéž rychle. Bohužel stejně tak rychle dochází k poklesu. V ten moment opět pociťujeme hlad a chutě. Mezi jednoduché sacharidy patří jak monosacharidy, tak i oligosacharidy. Pro lepší představu uvedu konkrétní zástupce – řepný cukr, třtinový cukr, med, různé druhy ovoce, šťávy, sirupy, smoothies… Všem jednoduchým sacharidům bychom se měli kompletně vyhnout nebo je omezit na naprosté minimum. Proč? Jejich nadměrná konzumace vede ke vzniku inzulínové rezistence, ta následně k obezitě a mnohonásobně vyššímu riziku vzniku cukrovky 2. typu.
SACHARIDY VE VZTAHU K LOW CARB
Low carb je specifické v tom, že s touto myšlenkou pracuje a povoluje pouze tzv. whole food (v překladu celé či celistvé jídlo). Zároveň musí platit, že toto jídlo neobsahuje příliš sacharidů. Tímto přístupem předcházíme rozvoji celé řadě civilizačních chorob. A to není vše, omezený příjem sacharidů má na naše zdraví blahodárný vliv. Sacharidy v potravinách ve větším množství často doprovázené různými aditivy totiž podporují vznik zánětlivého prostředí v lidském organismu, zvětšují hlad a chutě, vedou k hormonální nerovnováze, rozvoji inzulínové i leptinové rezistence, mnohem většímu riziku cukrovky 2. typu a obezitě.
JUNK FOOD
Ještě větším problémem je ale tzv. junk food. To jsou potraviny, které jsou bohaté na sacharidy i tuky zároveň. V drtivé většině případů ještě obsahují seznam éček, aromat a konzervantů. Není divu, že tyto potraviny jsou velice chutné a drtivá většina lidí je na nich závislá. To je ostatně i cílem výrobců. Musím podotknout, že samotná konzumace těchto potravin obezitu nezpůsobí. Obezitu způsobí až následné přejídání se těmito potravinami, což je prakticky pravidlem. Je velice obtížné se junk food potravinami nepřejíst, jelikož obsahují obrovské množství cukru, tuku a aromat. Zkrátka skvěle chutnají a fungují jako hormonální narušitelé. Asi už tušíte, o jaké potraviny se jedná. Patří sem všechny průmyslově zpracované potraviny včetně rychlého občerstvení, sladkostí, sladkého pečiva, ochucených jogurtů, polotovarů, nealkoholických nápojů, džusů, sportovních nápojů, snídaňových cereálií, umělých sladidel atd.
V každém případě nikomu z nás konzumace junk food potravin neprospívá. Spíše naopak. Konzumace má negativní efekt na fungování celého organismu.
CUKR JE DROGA
Překvapuje mě, že se spousta lidí stále domnívá, že cukr jsou jen prázdné kalorie. To je samozřejmě nesmysl. Lidé si myslí, že pokud přijmou nějaký cukr navíc, rychle ho vysportují, pokud se budou více hýbat. Když jim odpoledne dochází energie, rychle sáhnou po něčem sladkém jako je zákusek, buchta, koláč, káva s cukrem či jiný slazený nápoj. Cukr je přeci rychlý zdroj chybějící energie.
Ve skutečnosti je to právě cukr a fruktóza, co nás dovedly do stavu celosvětové pandemie obezity. Jsem přesvědčen, že kdyby byl cukr objeven v dnešní době, neprošel by schvalovacím procesem jako potravina. Působí na mozek úplně stejně jako heroin či kokain. Stimuluje stejné části mozku. Úplně jednoduše si na něm vytvoříte závislost, které je nesmírně obtížné se zbavit. Rozhodně to ale není nemožné! K cukru doporučuji přistupovat stejně jako k alkoholu.
Zajisté se shodneme na tom, že na alkoholu si lze snadno vytvořit závislost. Stejné je to i v případě cukru. Jakmile se na cukru staneme závislí, musíme ho konzumovat pravidelně a stále ve větším množství. Aktuální studie potvrzují, že cukr poškozuje naše zdraví a je ještě více nebezpečný než konzumace mírného nadbytku kalorií, který způsobuje nadváhu. Cukr způsobuje hypertenzi, jelikož fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močové, a ta následně zvyšuje krevní tlak. Dále se podílí na vysoké hladině triglyceridů, způsobuje rozvoj inzulínové rezistence, diabetu 2. typu a poškozuje játra stejně jako alkohol.
FRUKTÓZA – TA SLADKÁ ČÁST CUKRU
Cukr obsahuje 50 % fruktózy a 50 % glukózy. Pojďme se nyní chvíli bavit o fruktóze. Před 200 lety lidé zkonzumovali okolo 15 g fruktózy za den. Dneska je to už okolo 80 g fruktózy za den na jednu osobu. Průměrný člověk v dnešní době zkonzumuje okolo 30 kg čisté fruktózy za rok. Nepleťte si to s cukrem, bavím se skutečně jenom o fruktóze. Kdybych psal o cukru, toto číslo by bylo minimálně jednou tak velké. Fruktóza je ta část cukru, která ho dělá sladkým, která děla potraviny sladké, a proto nám tak chutná. Na obrázcích níže můžete vidět základní srovnání glukózy a fruktózy.
Zdůrazňuji, že ani jedno nám ve velkém množství neprospívá. Glukózu tělo potřebuje, ale potřebnou dávku si dokáže samo vyrobit procesem glukoneogeneze. Fruktózu nepotřebuje vůbec. V lidském těle neprobíhá jedna jediná chemická reakce, která by vyžadovala účast fruktózy.
Fruktóza však není jediným viníkem velkého rozmachu obezity a civilizačních chorob. Spousta lidí argumentuje tím, že nesladí a sladkému se vyhýbají. Pak se nabízí vysoká konzumace glukózy například v těstovinách, pečivu, různých tyčinkách, kečupech, dresincích a dalších průmyslově zpracovaných potravinách. Průmyslově zpracované potraviny neobsahují jen glukózu či fruktózu, ale obsahují také velké množství trans tuků, soli a dalších chemických látek, které blokují produkci hormonů, tělo velice „rozhodí“, vyvolávají v nás chutě, a tak nás nutí jíst stále více a více.
DOKONALÁ POTRAVINA
Stačí se jen na chvíli vžít do kůže výrobce nějaké potraviny. Samozřejmě chcete vydělat co nejvíce, je to byznys a kdo by nechtěl. Jak bude vaše potravina asi tak vypadat, jak bude chutnat, jaké bude mít vlastnosti? Ta moje:
- bude chutnat skvěle
- bude mít líbivý obal, který zaujme na první pohled
- bude mít přidané vitamíny či vlákninu, abych vyvolal v zákaznících pocit, že to vlastně není až tak nezdravé
- bude mít dlouhou trvanlivost (díky konzervantům)
- bude mít příjemnou konzistenci
- bude příjemně vonět
- proces výroby bude jednoduchý
- bude levná na výrobu
- zákazníci ji budou kupovat co nejvíce
Ostatně jsem nepřišel s ničím novým. Takové potraviny již dnes opravdu existují. Průmyslově zpracované potraviny jsou plné cukru (včetně fruktózy), trans tuků a dalších chemických aditiv. Díky tomu chutnají skvěle, dobře voní, dlouho vydrží a vypadají hezky. Člověk je po nich rychle hladový, a tak je kupuje stále dokola, aby uspokojil své potřeby.
Určitě mi dáte za pravdu, že není normální, aby vám některé jídlo kontrolovalo a ovládalo vaše chování a vy tak jedli něco, co v podstatě ani jíst nechcete, ale nedokážete se tomu ubránit. Není normální mít po jídle energetické propady, rychle přibírat nebo naopak nebýt schopen přibrat, mít neustále pocity hladu, mít bolesti břicha, plynatost, průjmy, zácpu, únavu, mít oslabenou imunitu a být náchylný různým infekčním onemocněním.
JAK JE TO S UMĚLÝMI SLADIDLY?
Jak je to možné, že má nad námi cukr takovou moc? To už víme. Z řádku výše to přímo vyplývá a je také zřejmé, že cukr spouští nezdravou psychologickou odezvu. Už víme, že sladká chuť je návyková a nedělá nám problém zkonzumovat velké množství cukru. Čím více cukru spořádáme, tím více ho chceme, tím častěji ho chceme a samozřejmě ve vyšších dávkách. Stejné je to ale i s umělými sladidly, možná ještě horší. Uměla sladidla jsou tak sladká, že nic tak sladkého se v přírodě zdaleka nevyskytuje. Například sukralóza je 600krát sladší než cukr, sacharin dokonce 700krát.
Umělá sladidla nás uspokojují způsobem, který jsme nikdy nezažili a ani zažít nemohli. Naše chuťové pohárky a centra rozkoše jsou při konzumaci v sedmém nebi. Nedivme se tedy, že velká část lidí nedokáže ocenit přirozeně sladkou chuť vyskytující se v přírodě a mají tendenci si vše doslazovat neúměrným množstvím cukru či právě umělými sladidly.
DALŠÍ ÚSKALÍ CUKRU
Pokud jsem vás ještě doposud nepřesvědčil, proč se vzdát cukrů a obecně velkého množství sacharidů v jídelníčku, tak následující řádky by mohly, spíše měly, zabít poslední naději o prospěšnosti cukru.
Cukr neobsahuje žádné mikronutrienty jako jsou vitamíny a minerály. Jediné, co cukr opravdu obsahuje, jsou 4 kalorie na 1 gram. Je tedy krásným příkladem prázdných kalorií. Jeho konzumace vám nic nedá, akorát tak kila navíc a zdravotní problémy.
Cukr narušuje střevní mikrobiom. Posilňuje kmeny „nepřátelských“ bakterií, a naopak hubí ty „přátelské“. Nepřátelské bakterie zbožňují různé formy cukru včetně těch rafinovaných. Nepřátelské bakterie tak mají skvělé podmínky pro množení a ve střevě vzniká nerovnováha. To vede k plynatosti, nadýmání, křečím, průjmu, zácpě, vzniku chronického zánětu podporující bolesti kloubů, kožní problémy, bolesti hlavy a zvýšenou únavu. Střevní mikrobiom okupují bakterie, přičemž jejich rovnováha je velice křehká a nesmírně důležitá. V každém případě bychom se měli snažit o její udržení a podporu střevní mikroflóry.
PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ VS. PŘIDANÝ CUKR
Na závěr bych chtěl uvést, že je třeba dělat rozdíl mezi cukrem přidaným (o tom jsem psal do teď) a cukrem přirozeně se vyskytujícím třeba v ovoci. Rozhodně nechci tvrdit, že je ovoce nezdravé a že způsobuje výše uvedené. V normálním množství nám ovoce neškodí, protože obsahuje vlákninu, vitamíny, minerály, fytonutrienty a vodu. Ano, obsahuje i cukr (fruktózu), ale uvědomme si, že ovoce nejíme po kilech a ovoce kromě určitého množství cukru obsahuje i prospěšné látky. V neposlední řadě je ovoce produktem přírody a symbolem přirozeně sladké chuti.
Na druhé straně je přidaný cukr, který se přidává do jídel, aby jim sladkou chuť dodal. Cukr byl, je a vždycky bude jenom cukr. Je jedno, jestli je přírodní nebo nerafinovaný. Pořád je to jen cukr s prázdnými kaloriemi (prázdný znamená bez živin, rozhodně to neznamená bez kalorií!).
Pevně věřím, že vám tento článek detailně představil nejen sacharidy, ale i marketingové a další praktiky obchodníků, kterým se není snadné bránit. Pokud se nyní vzdáte přidaného cukru, uděláte obrovský krok pro sebe a své zdraví.