🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Sacharidová chřipka

Nebojte se, nejedná se o žádnou nemoc. Jedná se o přechodný stav, kdy si vaše tělo žádá o cukr, na který doteď bylo zvyklé a najednou ho nedostává v takovém množství. Zjednodušeně můžeme tento stav nazvat jako „absťák“. Je to prakticky to samé, jako když si alkoholik odvyká od alkoholu nebo kuřák od cigaret. Cukr je zkrátka droga a projevy jsou dost podobné, ne-li stejné.

Sacharidová chřipka trvá 3–10 dní a většinu potká během prvních týdnů. Není to však pravidlo. Některé jedince nemusí potkat vůbec, u někoho může trvat jedno odpoledne, u jiných může naopak trvat i několik dní. Hodně se to odvíjí od vašeho dosavadního stravování a celkově životního stylu. Čím více nezdravý jídelníček postavený na rafinovaných cukrech jste doposud měli, tím spíše bude sacharidová chřipka intenzivní. Vaše tělo se totiž musí naučit primárně čerpat energii z tuků, přičemž doposud ji čerpalo hlavně z cukrů.

PROJEVY SACHARIDOVÉ CHŘIPKY

Jak se vlastně projevuje? Můžete se cítit slabí, podráždění, bez energie, bez nálady, může vás bolet hlava, můžete pociťovat nevolnost, mít průjem či zácpu, problémy s usínáním, bolest břicha a svalů, rychlejší tlukot srdce zejména při usínání, lýtkové křeče a šílené chutě na sladké. Během tohoto období je naprosto v pořádku vynechat veškerou fyzickou aktivitu, pokud se na ni nebudete cítit. Odpočívejte, kvalitně spěte a dejte tomu čas. Toto období je opravdu jen přechodné. Jakmile překonáte sacharidovou chřipku, začnete se cítit skvěle a začnou se dít viditelné změny, a to fyzické i psychické.

LÝTKOVÉ KŘEČE

Častým projevem sacharidové chřipky jsou lýtkové křeče. Jako nejúčinnější první pomoc se mně osvědčila kvalitní himalájská nebo mořská sůl. Čajovou lžičku kvalitní soli dejte pod jazyk, kde ji nechte alespoň minutu rozpustit. Nakonec zapijte vodou. Tento postup opakujte 3-4 dny po sobě. Není to zrovna chuťovka, ale věřte mi, že vám to opravdu pomůže. Vedle soli je dobré doplňovat i hořčík v chelátové formě (dobrou zkušenost mám s bisglycinátem hořečnatým). Vyhněte se hořčíku v podobě oxidu hořečnatého, který má velice nízkou vstřebatelnost a pomůže naprosto minimálně. Bohužel drtivá většina hořčíků na trhu je v podobě oxidu.

VĚTŠÍ POTŘEBA PÍT

Dalším častým doprovodným efektem začínající sacharidové chřipky a celkově přechodu na low carb je větší pocit žízně a pocit sucha v ústech. Dbejte proto na pitný režim a pijte dle potřeby. Pravděpodobně vás to stejně donutí pít, i když jste doposud pili vědomě málo. Nejlepším zdrojem tekutin je čistá voda (nejlépe filtrovaná) a kvalitní bylinkové čaje.

Sečteno a podtrženo. Není se čeho bát. Sacharidová chřipka je přirozený projev přechodu na nízkosacharidovou (low carb) stravu. I když její projevy mohou být nepříjemné, rozhodně to stojí za spokojené a zdravé roky, které vás čekají.

PŘEČTENO?

LEKCE