🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

O low carb

Low carb (LCHF, Low Carb High Fat) je způsob stravování, kde je snížen příjem sacharidů, a naopak navýšen příjem zdravých tuků. Bílkoviny zůstávají v normě. V češtině se setkáte s pojmem nízkosacharidové stravování. Na rozdíl od klasické tzv. fitness stravy je low carb postaveno na příjmu zdravých nasycených a nenasycených tuků, na druhém místě čerpáme energii z bílkovin a v nejmenším množství ze sacharidů, což přináší nespočet benefitů, o kterých se v článku a celém programu dozvíte více.

PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY

Tuky jsou nejvíce démonizovanou složkou potravy v dnešní době, proto se pojďme nejdříve podívat do historie. V minulosti proti sobě stály dva názory od dvou vědců. První tvrdil, že tuky jsou zlo a mohou za obezitu a další nemoci. Druhý názor tvrdil to samé, ale o přemíře cukru ve stravě. Bohužel vyhrál ten první. A tak začala éra nízkotučných potravin, které jsou zpravidla plné cukru, aromat, éček a dalších aditiv, a hlavně jsou ultra průmyslově zpracovány. Nízkotučné potraviny nejsou jedinou hrozbou. Nesmíme opomenout sladkosti, konvenční pečivo, ochucené jogurty, výrobky tvářící se zdravě (celozrnný chléb, ve kterém je ve skutečnosti hlavní přísadou obyčejná pšeničná mouka), polotovary, omáčky, drtivá většina uzenin, hummus s řepkovým olejem, nekvalitní oleje jako je slunečnicový či řepkový (použití velkého množství hnojiv, proces zpracování za vysokých teplot, obrovské množství prozánětlivých Omega-6 kyselin) a další.

Pojďme si položit základní otázka – proč tedy lidé stále tloustnou a jsou více a více nemocní? Nyní přichází na scénu zdravý selský rozum. Může někdo být zdravý z takových potravin? Nemůže. A přesně z tohoto vychází základní myšlenka low carb – nejíst průmyslově zpracované potraviny a raději se zaměřit na čisté přírodní produkty, které jedly ještě naše prababičky. Selský jogurt, zelenina, ovoce, ořechy, vejce, maso, kefír, parmezán, olivový olej, máslo… prakticky nepotřebují složení. Tyto potraviny nám vyprodukovala sama příroda. Popřípadě do výrobního procesu zasáhl člověk, ale minimálně a bez přidání éček, ochucovadel, aromat a dalších nebezpečných přísad.

FITNESS STRAVA A MARKETING

Dnes již na titulních stranách světových médií vychází nápisy typu: „Jezte máslo! Vědci se spletli.“ A opravdu. I přesto jsou mezi námi velcí zastánci tzv. fitness diety. Tu nemusím asi více rozepisovat. Uvedu pár příkladů a myslím si, že každý hned bude vědět, o čem mluvím. Musíš jíst pět jídel denně, k snídani instantní ovesnou kaši s přidaným proteinem, k obědu kuřecí maso na vodě s rýží a k večeři nízkotučný čokoládový proteinový jogurt. K svačině jablko a jahodový protein. Na první pohled taková dieta může nějakou dobu fungovat, protože se člověk dostane do obrovského kalorického deficitu (cvičení je většinou nutnost). Po nějaké době však tělo začne stagnovat, nevydržíte a vrátíte se ke svému starému stravování. Jo-jo efekt je už jen bonus. I kdyby to fungovalo roky, není to zdravé! Takové jídlo (jestli to lze tak nazývat) vám ubližuje. Nekvalitní ingredience, éčka, aromata, konzervanty a další. To nemá v jídle co dělat. A neodpustím si moji oblíbenou frázi – hubený člověk neznamená automaticky zdravý člověk!

Výrobcům potravin jde především o zisky. Rozhodně jim nejde o vás a vaše zdraví. Tedy co legislativa nezakáže, to do potravin přidají. Jednak aby skvěle chutnaly, ale také aby dlouho vydržely, abyste si na nich vytvořili závislost, kupovali je co nejčastěji a v co největším množství. Jen to výrobcům garantuje dlouhodobé vysoké zisky. A jak toho docílí? Jednoduše. Přidají jednu nebo i více forem cukru, na kterém si úplně jednoduše vytvoříte závislost, pokud ji už nemáte. Cukr doprovází zmíněná éčka a aromata (kdyby to dobře nechutnalo a nevonělo, určitě byste výrobek znovu nekoupili). Pak už stačí udělat jen hezký obal a nejlépe přidat alespoň jeden synteticky vyrobený vitamín.

PŘIROZENOST JE KLÍČEM K ÚSPĚCHU

Jsem zastáncem takové stravy, která je člověku v našich končinách přirozená. Chci veřejnosti ukázat, že zdravý a chutný jídelníček si lze poskládat z naprosto základních a dostupných potravin, které nejsou ultra průmyslově zpracované. A v neposlední řadě chci vyvrátit všechny mýty, které se pojí s konzumací tuků. Naše tělo zdravé nasycené a nenasycené tuky z kvalitního zdroje vyloženě potřebuje. Jídelníček postavený na tucích je pro tělo daleko prospěšnější (viz. low carb), než jídelníček postavený na přemíře sacharidů a ultra průmyslově zpracovaných potravin (viz. fitness strava).

Low carb jídelníček má celou řadu výhod. Na tomto místě jich uvedu alespoň pár:

  • stačí vám jíst třikrát denně
  • mezi jídly nemáte hlad ani chutě, protože jíte dosyta
  • dostanete se na vaši optimální váhu i bez počítání kalorií a vážení jídla
  • celý den máte dostatek energie kvůli stabilní hladině inzulínu
  • zbavíte se závislosti na cukru, který značně ovlivňuje vaše pocity hladu a chutí
  • zbavíte se závislosti na jídle
  • zlepší se váš zdravotní stav
  • budete mít zdravější pleť, vlasy i nehty
  • budete produktivnější a soustředěnější
  • dlouhodobě udržitelný a přirozený přístup ke stravování

PŘEČTENO?

LEKCE