Mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou velice oblíbenou skupinou potravin. U řady lidí nezpůsobují žádné problémy a mohou je v rozumném množství pravidelně konzumovat. Apeluji ale na kvalitu! Na druhé straně je tu ale také poměrně rozsáhlá skupina lidí, která má s určitými složkami v mléce problémy.
MLÉKO
Hned na začátku si pojďme říct složení mléka:
- Mléčné bílkoviny: kasein a syrovátka
- Mléčný cukr: laktóza
Mléko je nejen zdrojem velkého množství energie a vápníku, ale také obsahuje obrovské množství bioaktivních látek, které se podílejí na vývinu imunitního systému u novorozenců, ale také na rychlém růstu, což je v raném stádiu života žádané! Jakmile je ale vývoj ukončen, tak stimuly z mléka nejsou pro organismus naprosto vhodné.
Mléko = vápník. Snad každý to má takto zažité. Určitě jste ne jednou slyšeli, že musíte pít mléko, abyste měli silné kosti. Není to tak. Ano, vápník je důležitý pro zdravé kosti, ale není jediný. Stejně důležitý je i příjem vitamínu C, D3 a K a minerálů jako hořčíku či fosforu. Zdraví kostí ovlivňuje také celkový zdravotní stav včetně zánětu v těle. Bohatým zdrojem vápníku není jenom mléko, ale také cela řada dalších potravin jako špenát, kapusta, maso a ryby, ořechy či semínka.
Osobně nedoporučuji konzumaci mléka jako takového nikomu. Mléko (mateřské) je vhodné pouze u novorozenců a po celou dobu kojení. Všechny ostatní věkové skupiny dokáží těch pár benefitů, které konzumace mléka nabízí, pokrýt konzumací jiných potravin, které nabízí totéž.
MLÉČNÉ BÍLKOVINY (KASEIN A SYROVÁTKA)
Kasein tvoří okolo 80 % všech bílkovin v mléce a podílí se na tvorbě svalů, tkání, hormonů, enzymů, kostí a také zubů. Mláďata savců a také novorozenci jej využívají pro svůj rychlý růst. V dospívání ale mléko ani jeho složky nepotřebujeme, i když by někdo mohl argumentovat tím, že teenageři také rychle rostou. To ano, ale určitě nezvyšují svoji hmotnost takovou násobnou rychlostí jako kojenci.
Proto v pozdějším věku nedává smysl konzumace mléka, které vysílá růstové, hormonální a také imunitní impulsy určené pro kojence.
Druhou mléčnou bílkovinou je syrovátka, což je směs bílkovin a hormonů (inzulínu, imunoglobulinů, estrogenů a ostatních růstových prvků). Při konzumaci mléka, které obsahuje vysoké množství bílkovin a mléčný cukr laktózu, se uvolňuje velké množství inzulínu, který ukládá živiny. To je opět žádané u kojenců, kteří potřebují rychle růst. U ostatních věkových skupin je to nevhodné.
MLÉČNÝ CUKR (LAKTÓZA)
Kromě mléčných bílkovin je v mléce i mléčný cukr laktóza, které není v samotném mléce vysoké množství a v mléčných výrobcích jí je ještě méně. Laktóza narušuje střevní rovnováhu, může způsobovat nadýmání a další podobné problémy. S laktózou má problém stále více lidí. Intolerance laktózy je však stejný problém jako schopnost mléčných bílkovin stimulovat inzulín a hormony. Dlouholetá praxe a pozorování mi potvrdily, že lidé citliví na laktózu či trpící intolerancí laktózy mají problémy také s mléčnými bílkovinami.
FERMENTOVANÉ (KYSANÉ) MLÉČNÉ VÝROBKY
Tato skupina mléčných výrobků je rozhodně pro lidské zdraví nejpřínosnější, jelikož působí na střevní mikrobiom a pomáhá ho udržet v rovnováze. Bakterie v těchto potravinách rozštěpí významné množství mléčných bílkovin i laktózy, proto jsou daleko lépe tolerovány. Apeluji ale na kvalitu - kupujte je ve farmářské kvalitě či BIO. Taktéž pozor na složení. Ovocný kefír rozhodně není v pořádku.
Mezi kysané mléčné výrobky patří například:
- jogurty
- acidofilní mléka
- jogurtová mléka
- zakysaná smetana
- kefíry
- zákysy
JAK K MLÉČNÝM VÝROBKŮM PŘISTUPOVAT?
Neexistuje jednotná odpověď na tuto otázku. Každý jsme individuální. Pokud neřešíte žádné zdravotní problémy, mléčné výrobky můžete zařazovat. Já vždy říkám zařazovat jako "doplněk k jídlu". Co to znamená? Posypete si nastrouhaným sýrem míchaná vajíčka, přidáte si balkánský sýr do zeleninového salátu či dáte plátek cheddaru na maso.
Mléčný výrobek doporučuji málokdy používat jako hlavní zdroj bílkovin na talíři. Samozřejmě se nic nestane, když si jednou za čas dáte grilovaný hermelín se zeleninou, ale nedělejte to denně.
KDO BY MĚL BÝT NA POZORU?
Pokud řešíte zdravotní problémy, typicky trávicí obtíže, syndrom zvýšené propustnosti střeva, endometriózu či PCOS a kožní problémy, doporučuji mléčné výrobky alespoň na nějakou dobu vyřadit, ať máte šanci posoudit, jestli se váš zdravotní stav zlepšil. Vyřazení doporučuji na 30 dní i více, což závisí na vašem aktuálním zdravotním stavu.
Následně můžete vyhodnotit, zda je vám bez mléčných výrobků lépe a zda je vůbec zařazovat zpět. Pokud se pro zařazení zpět rozhodnete, tak doporučuji nejdříve zařadit kysané mléčné výrobky, po zhruba dalších 3 dnech vyzrálé tvrdé sýry (parmezán, gorgonzola...) a pak ten zbytek. Budete mít tak šanci sledovat, jestli vám určitá skupina mléčných výrobků nezačne způsobovat nějaké problémy (trávicí, kožní...).
Kdybyste mléčné výrobky zařadili všechny naráz, tak nepoznáte, jestli vám bolesti břicha způsobil například jogurt nebo sýr.
JAK JE TO S MÁSLEM?
Máslo je především mléčný tuk, a tak obsahuje minimum stimulujících složek, bílkovinových složek a hormonů. Naopak obsahuje vitamín K2 a důležité omega-3 mastné kyseliny. Kromě nízkého obsahu mléčných bílkovin obsahuje také minimum laktózy, a tak ho často velice dobře tolerují i lidé citliví na laktózu či trpící intolerancí laktózy. Je to ale individuální.
V případě problémů můžete nahradit přepuštěným máslem - ghí. Máslo se nehodí na tepelnou úpravu při vysokých teplotách, jelikož se přepaluje. V takových případech používejte ghí.
ALTERNATIVY MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
Vhodnými alternativami klasických mléčných výrobků jsou rostlinné výrobky, které jsou vyrobeny ze surovin z doporučeného seznamu potravin v rámci programu. Kokosové, mandlové, kešu, lískooříškové mléko a další jsou v pořádku. Rozhodně nekupujte sójové mléko, to v pořádku není (navíc sója není ani na seznamu doporučených potravin).
Skvělou značkou je Wild & Coco, která vyrábí různé alternativy mléčných výrobků včetně kefíru, jogurtů a dalších. Koupíte na Scuku.