Základní pravidla
- Jezte potraviny ze seznamu doporučených potravin.
- Jezte dosyta tak, abyste se po jídle cítili příjemně najezení.
- Jezte maximálně třikrát denně. Tělo tak nebude muset neustále regulovat hladinu inzulínu v krvi a trávit.
- Polovinu talíře vždy tvoří zelenina, která zastupuje sacharidy. Na zbylé polovině jsou bílkoviny a tuky.
- Nebojte se tuků. Ze začátku vám může připadat, že jíte opravdu hodně tuků ve srovnání s vaším dosavadním jídelníčkem.
- Pokud máte hlad a nevydržíte do dalšího jídla, jíte málo tuků. Přidejte.
- Soustřeďte se na jídlo a užívejte si jeho plnou chuť. Odložte mobil, časopis a nekoukejte u jídla na televizi.
- Nic nepočítejte, nic nevažte.
- Zcela se vyhněte nízkotučným produktům.
- V žádném případě nekupujte průmyslově zpracované potraviny (margaríny, sladkosti, těstoviny, pečivo, instantní kaše, ochucené jogurty...).
- Na prvním místě jde vždy o složení potraviny. Fakt, že má potravina málo sacharidů, nic neznamená.
- Vždy dbejte na kvalitu a původ potravin. Farmář a zelinář je vždy lepší volbou než supermarket.
- Važte, foťte a měřte se jednou za čas. Ne každé ráno ani každou sobotu.
- Používejte selský rozum.
- Poslouchejte své tělo. Samo si nejlépe řekne, co mu chybí.
- Nestresujte se, jestli hned vše děláte správně. Důležité je, že jste začali a detaily doladíte postupně.