🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Namáčení ořechů

Některé ořechy byste měli před konzumací namáčet, aby se zbavily kyseliny fytové, která blokuje vstřebávání živin a minerálů. Navíc jsou pak ořechy lépe stravitelné. Dále se zbaví případného prachu a plísní. Namáčení probouzí ořechy k životu (začínají klíčit), proto se namočeným ořechům říká aktivované ořechy.

Kyselina fytová není jediným důvodem, proč ořechy namáčet. Enzymové inhibitory chrání ořechy před klíčením, dokud nemají vhodné vlhké prostředí. Tyto inhibitory blokují ale i trávicí enzymy, takže po konzumaci nenamočených ořechů můžete cítit těžkost v žaludku.

Ořechy si můžete namočit ve větším množství, následně vysušit v sušičce na ovoce nebo v pootevřené troubě na nižší teplotu a skladovat. Pokud ořechy nechcete sušit, vždy si namočte množství na maximálně jeden den dopředu. Namočené a nevysušené ořechy uchovávejte v lednici, jinak vám začnou plesnivět.

Ořechy doporučuji namáčet v lehce osolené vodě, protože právě sůl podpoří chemické procesy v ořeších během namáčení.

DOBA NAMÁČENÍ OŘECHŮ

  • Mandle - 8 až 12 hodin
  • Kešu ořechy - 2 až 2,5 hodiny
  • Lískové ořechy - 7 hodin
  • Vlašské ořechy - 4 hodiny
  • Pekanové ořechy - 4 až 6 hodin
  • Pistácie - nenamáčí se
  • Makadamy - nenamáčí se
  • Piniové ořechy - nenamáčí se
  • Para ořechy - nenamáčí se

Soubory ke stažení

PŘEČTENO?

LEKCE