Etikety na potravinách
Bohužel cukr není jediné špatné (viz. Cukr v potravinách), s čím se v potravinách setkáváme. Je toho mnohem více a laik se v tom jednoduše ztratí. Pořád ale mějme na paměti fakt, že okurka, vejce, maso, ořechy… složení nepotřebují. Na rozdíl od sladkostí, ochucených jogurtů, rostlinných pomazánek, klasického pečiva… Zapamatujte si zlaté pravidlo - pokud si nejste čímkoliv na etiketě jistí, výrobek raději nekupujte.
NEPLEŤTE SI NUTRIČNÍ HODNOTY A SLOŽENÍ
Lidé mají také často tendenci sledovat množství sacharidů a z toho cukru v potravině. Nutriční údaje jsou pro vás ale až na druhém místě. Vždy jde primárně o složení. Uveďme si příklad na rajčatovém protlaku, který má ve složení jen rajčata. Když se však podíváte na množství sacharidů včetně cukru, zjistíte, že ho obsahuje několik desítek gramů na 100 gramů výrobku, což by se vám pro low carb stravování mohlo zdát nevhodné. Jelikož cukr není uveden ve složení, je to přirozeně se vyskytující cukr v rajčatech.
Uvědomte si také prosím, že rajčatový protlak nejíte po kilech (pravděpodobně ho použijete místo klasického kečupu). A hlavně, vyhovuje svým složením, ve kterém jsou pouze rajčata. Proto ho s klidným svědomím použijte.
Kdyby byl však cukr uveden ve složení, znamená to, že kromě přirozeně se vyskytujícího cukru v rajčatech obsahuje také cukr přidaný při výrobě rajčatového protlaku, a takový výrobek nekupujte.
NE VŠECHNY POTRAVINY JSOU FÉR
Pokud si nejste čímkoliv na etiketě jistí, výrobek raději nekupujte. Druhou možností je použít stránku www.ferpotravina.cz, což je široká databáze aditiv a éček v potravinách. Jestliže má dané éčko skóre škodlivosti 0, často se jedná o přírodní barvivo a můžete ho bezpečně konzumovat. Osobně kupuji i výrobky se skóre škodlivosti 1 a zřídka 2. Pokud je skóre škodlivosti 3, 4, 5 nebo 6, tak výrobek nekupuji. Nastavte si ale svoje "hranice". Pokud nebudete kupovat ani výrobky se skóre škodlivosti 1, jedině dobře.
Pojďme se nyní podívat na to, jak se na webu www.ferpotravina.cz orientovat.
1. Ve svém prohlížeči navštivte stránku www.ferpotravina.cz.
2. V horním menu klikněte na kategorii Éčka.
3. Na stránce s názvem Éčka sjeďte trochu dolů a uvidíte vyhledávač éček.
4. Do políčka Klíčové slovo uveďte buď kód éčka (např. E341) a v rozevíracím seznamu nezapomeňte zaškrtnout položku kód. Druhou možností je napsat celý název éčka (např. kurkumin). V takovém případě zaškrtněte v rozevíracím seznamu položku název.
5. Zkusme si nyní vyhledat zmiňované éčko E341. Napíšeme ho do vyhledávání a zaškrtneme kód. Výsledkem vyhledávání je škodlivost éčka. Po kliknutí na položku se o éčku dozvíte více informací včetně výroby, nežádoucích účinků a častého použití v potravinách.
6. A nyní si zkusme vyhledat také již zmiňované éčko kurkumin. Napíšeme ho do vyhledávání a zaškrtneme název. Výsledkem vyhledávání je škodlivost éčka. Po kliknutí na položku se o éčku dozvíte více informací včetně výroby, nežádoucích účinků a častého použití v potravinách.
Stránky Fér potravina jsou opravdu velkým pomocníkem a každému doporučuji se je naučit používat pro případy, kdy si nebudete nějakým éčkem, emulgátorem, konzervantem či barvivem jistí.
Výše jsem již zmiňoval, abyste si každý nastavili svoji vlastní "hranici" tolerance pro skóre škodlivosti potravin. Například potraviny obsahující éčka se skóre škodlivosti 0 a 1 budete kupovat, s vyšším skóre už ne. Níže uvedený obrázek z webu Fér potravina by vám mohl pomoci v nastavení vaší "hranice".
ČASTO POUŽÍVANÁ ÉČKA, KTERÝM SE VYHNĚTE
- Karagenan (E407)
- Kukuřičný škrob
- Sójový lecitin (E322)
- Slunečnicový lecitin (E322)
- Dusitan sodný (E250)
- Dusičnan sodný (E251)
GLUTAMANY (dochucovadla zvýrazňující chuť a vůni)
- Kyselina L-glutamová (E620)
- Glutaman sodný (E621)
- Glutaman draselný (E622)
- Glutaman vápenatý (E623)
- Glutaman amonný (E624)
- Glutaman hořečnatý (E625)
SIŘIČITANY (konzervanty)
- Oxid siřičitý (E220)
- Siřičitan sodný (E221)
- Hydrogensiřičitan sodný (E222)
- Disiřičitan sodný (E223)
- Disiřičitan draselný (E224)
- Siřičitan draselný (E225)
- Siřičitan vápenatý (E226)
- Hydrogensiřičitan vápenatý (E227)
- Hydrogensiřičitan draselný (E228)
- Sulfitové karamely (150 b a 150 d)
SLADIDLA
- Sorbitol (E420)
- Mannitol (E421)
- Glycerol (E422)
- Acesulfam K (E950)
- Aspartam (E951)
- Cyklamát (E952)
- Isomalt (E953)
- Sacharin (E954)
- Sukraloza (E955)
- Alitam (E956)
- Thaumatin (E957)
- Tlycyrrhizin (E958),
- Neohesperidin DC (E959)
- Neotam (E961)
- Sůl aspartamu-acesulfamu (E962)
- Maltitol (E965)
- Laktitol (E966)
ČASTO POUŽÍVANÉ ÉČKA, KTERÁ JSOU BEZPEČNÁ
- Kyselina octová (E260)
- Alfa tokoferol – vitamín E (E307)
- Kyselina L-askorbová – vitamín C (E300)
- Beta karoten – vitamín A (E160a)
- Kyselina citrónová (E330)
- Citronan sodný (E331)
- Glukonan železnatý (E579)
- Guma gellan (E418)
- Guma guar (E418)
- Inulín
- Kyselina mléčná (E270)
- Karubin (E410)
- Přírodní aromata (apeluji na to, aby byla konkrétně vyjmenována)
- Vitamín B3 (E375)
- Pektin (E440)
- Bramborový škrob
- Riboflavin – vitamín B2 (E101)
- Sůl – chlorid sodný
- Xanthan (E415)
Výše uvedené seznamy však nejsou vyčerpávající. Obsahují pouze často používaná éčka a mohou sloužit jako praktická pomůcka. Veškerá éčka si ověřte sami na www.ferpotravina.cz.
Nejlepší potraviny jsou vždy ty, které žádná éčka neobsahují.
PRAKTICKÉ UKÁZKY
Pojďme si nyní ukázat několik praktických příkladů. Skvěle k tomu poslouží snímky z prezentace, kterou používám na kurzech.
Na následujícím snímku můžete vidět rajčatový protlak (poslouží jako náhrada klasického kečupu). Rajčatový protlak obsahuje sice 14 g cukru, ale když se podíváte na složení, zjistíte, že je vyrobený pouze ze zahuštěného rajčatového protlaku. Z toho vyplývá, že uvedených 14 g cukru je přirozeně se vyskytujích v rajčatech, která byla použita na výrobu. Tento rajčatový protlak tedy můžete v klidu koupit a používat místo kečupu. Na prvním místě jde vždy o složení!
Kdežto kečup na následujícím snímku nevyhovuje. Obsahuje sice jen o něco více sacharidů (cukru) než první ukázka, ale cukr je napsaný i ve složení. A to znamená jediné, byl tam přidán při výrobě.
Večerní chlebík je velice oblíbený mezi nadšenci zdravého stravování, zejména pak mezi keto a low carb nadšenci. Proč? Dle nutričních hodnot obsahuje 2,2 g sacharidů a z toho 1,1 g cukru na 100 g výrobku. Podíváte-li se ale na složení, zjistíte, že obsahuje celou řadu přísad, které odporují zdravému životnímu stylu (např. pšeničná bílkovina, sójová bílkovina, sójový šrot, sójová mouka...). Podívejte se na Seznam doporučených potravin. Je tam někde psána sója nebo pšenice? Není.
Nikomu z nás tyto přísady neprospívají a poškozují nejen střevní mikrobiom, ale narušují i hormonální rovnováhu. Jak jsem již několikrát napsal, na prvním místě je složení, a pokud je v něm nějaká ingredience či éčko, které odporují zdravému jídelníčku (viz. Seznam doporučených potravin a tento článek o éčkách), tak může mít výrobek klidně 0,1 g sacharidů, ale vy ho nekupujte. Neprospívá vám v žádném směru.
Na následujícím snímku můžete vidět příklad šunky. Šunka vyhovuje a můžete ji koupit, protože ve složení není nic, co by bylo škodlivé. Výrobce používá přírodní aromata bez zbytečných syntetických éček.
Krůtí šunka pro děti. Alespoň výrobce to tvrdí na obalu. Věřím, že plno maminek tomu uvěří, protože hledí zejména na obsah masa. Ten je u této šunky 98 %. Bohužel je to velká chyba. Ani obsah masa nezaručuje, že je šunka kvalitní a bez éček. Ve složení najdeme cukr a dextrózu (také forma cukru) a několik alergenů.
Jak sami můžete vidět, předchozí šunka je pro děti mnohem vhodnější, než tato krůtí šunka s přídavkem "pro děti". Nevěřte žádným nápisům a vždy čtěte složení.
JAKO VĚDA TO JEN VYPADÁ
Možná se vám to zdá nyní trochu komplikované a složité, ale věřte mi, že po pár nákupech si zvyknete a budete stále dokola nakupovat stejné potraviny, z kterých si budete schopni připravit desítky různých jídel.
Mějte také na paměti zlaté pravidlo, které tvrdí, že čím méně složek potravina obsahuje, tím menším průmyslovým zpracováním prošla a tím je pro vás vhodnější.
Soubory ke stažení
-
Éčka v potravinách
Stáhněte a vytiskněte si seznam častých éček v potravinách. Seznam však není vyčerpávající!