Cukr v potravinách
Seznam níže obsahuje celou řadu různých cukrů. Pozorně si ho prosím projděte. Jsou to nejčastější sladidla, která výrobci přidávají do potravin. Seznam není vyčerpávající, ale pokrývá drtivou většinu sladidel, se kterými se v Česku a na Slovensku na etiketách potravin setkáte.
U stévie si dejte dobrý pozor na to, abyste opravdu kupovali čistou bylinku. Výrobci si všimli rostoucí obliby, a tak na trhu najdeme různé výrobky, které sice v názvu slovo stévie nesou, ale obsahují jí například jenom 20 % a zbytek tvoří jiné nevhodné sladidlo.
Vhodná sladidla najdete v Seznamu doporučených potravin.
SEZNAM ČASTÝCH SLADIDEL V POTRAVINÁCH
- Cukr
- Palmový cukr
- Sacharóza
- Moučkový cukr
- Vysoce fruktózový kukuřičný sirup
- Datlový cukr
- Agávový sirup či nektar
- Cukr Demerara
- Řepný cukr
- Ovocný džus
- Blackstrap melasa
- Ovocný koncentrát
- Hnědý cukr
- Zlatý cukr
- Krystaly třtinové šťávy
- Hroznový cukr
- Třtinový cukr
- Med
- Karamel
- Invertní cukr
- Karobový sirup
- Javorový cukr či sirup
- Krupicový cukr
- Melasa
- Kokosový cukr či nektar
- Cukr Muscovado
- Galaktóza
- Obilný slad
- Datlový sirup
- Pšeničný sirup¨
- Extrakt z monk fruit
- Aspartam
- Acesulfam K
- Equal
- Nutra sweet
- Sacharin
- Erythritol
- Xylitol
- Glykol
- Glycerin (Glycerol)
- HSH
- Iditol
- Isomalt
- Threitol
- Cukr Panel
- Diastáza
- Cukr Rapadura
- Ethyl maltol
- Surový cukr
- Glukózová sušina
- Čirokový cukr
- Glukóza
- Sucanat
- Laktóza
- Cukr Turbinado
- Sladový cukr
- Žlutý cukr
- Maltodextrin
- Ječný slad
- Sirup z hnědé rýže
- Sladový cukr
- Maltóza
- Kukuřičný sirup
- Rýžový sirup či slad
- Sušina z kukuřičného sirupu
- Krystalická fruktóza
- Dextrin
- Fruktóza
- Dextróza
- D-ribóza
- Ovocný cukr
- Sladěnka – slad ječmenný
- Cukróza
- Splenda
- Sukralóza
- Sweetleaf
- Sweet-n-low
- Truvia
- Arabitol
- Dulcitol
- Lactitol
- Maltitol
- Mannitol
- Polyglycitol
- Rybitol
- Sorbitol
- Stévie
Soubory ke stažení
-
Seznam častých sladidel v potravinách
Stáhněte a vytiskněte si seznam častých sladidel v potravinách.