Máme doma hodně mrkve, tak jsem přemýšlel, jak ji využít do receptu. Muffiny mám rád a hodí se je vzít s sebou třeba na výlet, doplnit avokádem, zeleninou a nějakou slanou vaječnou plackou a plnohodnotné jídlo je na světě. Určitě jsou vhodné i jako školní svačinka pro děti. Díky tomu, že kešu ořechy jsou sladké a stejně tak i mrkev, erythritol už dávat nemusíte. Pro ne-LC jedlíky bych ho tam ale trochu dal, ať je neodradíte hned v začátcích. Tak jdeme na to.
250 gramů kešu či mandlové mouky (jemně namletých kešu ořechů/mandlí bez slupky)
půl lžičky soli
půl lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
3 vejce od šťastné slepičky
40 gramů erythritolu
60 ml kokosového oleje
150 gramů nastrouhané mrkve
hrst vlašských ořechů
50 gramů kvalitní vysokoprocentní čokolády
Troubu si zapneme na 180 stupňů. Mrkev oškrabeme a nastrouháme najemno. Kokosový olej rozehřejeme v mikrovlnce a necháme chvíli vychladnout. Dále budeme potřebovat ořechovou mouku. Použil jsem celé ořechy a v mixéru Eta Vital Blend Digi II jsem je pomocí tlačítka Pulse během 10 sekund přetvořil na ořechovou mouku. Je to o dost levnější, než kupovat hotovou ořechovou mouku. Ale pozor, nemixujte moc dlouho, aby vám nevznikla lepivá směs.
Následně jsem přidal i sůl, jedlou sodu, skořici a erythritol a promixoval na 3 sekundy znovu. Pak jsem přidal vejce, 60 ml kokosového oleje a nastrouhanou mrkev. Suroviny jsem opět promixoval v mixéru pomocí tlačítka Pulse. Nakonec jsem těsto přendal do mísy a vmíchal vařečkou nasekané ořechy a čokoládu. Touto směsí naplníme košíčky na muffiny (já mám silikonové) a pečeme v troubě cca 20 minut do zezlátnutí.
Ať chutná! A pokud budete muffiny zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.