Tak konečně jste se dočkali! Dneska vám ukážu můj low carb (nebo také LCHF či nízkosacharidový) jídelníček. Spousta lidí v tom hledá vědu, ale ve skutečnosti je low carb jídelníček opravdu jednoduchý a zároveň pestrý.
TIP: Přidejte se do programu, kde vás naučím si sestavit vlastní jídelníček přesně pro vaše potřeby. Navíc získáte přístup k 7 typům low carb jídelníčků, nákupnímu seznamu i rychlým receptům. Vyberte si program zde.
Základem jsou zdravé tuky, kterými opravdu nešetřím, pak bílkoviny a moje milovaná zelenina. Každé jídlo mě nasytí na dalších 5-6 hodin (někdy i více). Po jídle mám vždy dostatek energie, nemám myšlenky na jídlo a neovládají mě nezvladatelné chutě. A za to prosím pěkně poděkujme zdravým tukům.
A teď už nebudu zdržovat a rovnou se podíváme na moje nejčastější snídaně, obědy a večeře. Nerad používám tato pojmenování, ale pro přehlednost je tady použiju. Vždy jím tak, abych se po jídle cítil nasycený. Nic nevážím, nic nepočítám a nic nezapisuji. Pouze poslouchám svoje tělo. Jednotlivá jídla mezi sebou libovolně kombinuji.
Často jsem bez snídaně, protože ráno nemám hlad. A ne, nezpomalí mně to metabolismus, to už doufám všichni víme. Když snídám, tak v mém low carb jídelníčku k snídani nejčastěji najdete:
K obědu nejčastěji zařazuji různé druhy mas, doplňuji zeleninou a opět kvalitním tukem.
K večeři často dojídám zbytky od oběda. ?
Jak můžete vidět, příprava jídla mně netrvá déle než 10 minut. Pozornější z vás si možná všimli, že mně v mém low carb jídelníčku chybí věci jako low carb pečivo, low carb dezerty, kokosová a mandlová kaše atd. Tato jídla prakticky nezařazuji, protože low carb stravování není o nahrazování lívanců za low carb lívance a chleba za low carb chleba.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.
Prosím o informaci.
Je mi 7O let, před rokem jsem přestala kouřit a přibrala desel kilo. Nějak mi moje omezení jídla nepomohlo. Začít s dietou, jakoukoli ,se bojím, protože mám cukrovku 2.typu.
Líbí se mi tento vzorec stravování, ale byl by pro mne vhodný?
Děkuji.
Vendula
Hezký den, děkuji za dotaz. Tento typ stravování je pro lidi s cukrovkou 2. typu vhodný a funguje velice efektivně. Pokud máte další dotazy, napište mi na michal@jsemlowcarb.cz nebo vstupte do jednoho z programů zde: https://www.jsemlowcarb.cz/programy/ 🙂
Dobrý den,
celý život zápasím s obezitou. Umím zhubnout 30 kg za rok ,a potom je za půl roku nabrat zpět. Jsem neukázněná řidička z povolání ,takže pohyb žádný a od toho se odvíjí i moje stravovací návyky. Něco rychlé kalorické ..a pak zase hlad, protože jsou to prázdné kalorie a pořád pryč..
Aby toho nebylo málo, opravdu nejím a nechutná mě zelenina, tedy ta syrová. Mám intoleranci na laktózu a musím jíst po bariatrické operaci míň a po třech hodinách …
Dokážete i pro mne sestavit jídelníček a zohlednit při tom moje zaměstnání ? Pokud ano ,jdu do toho.
Děkuji za odpověď
Dobrý večer, ve vašem případě bych spíše volil formu 30denního koučinku, kdy spolu budeme intenzivně komunikovat přes domluvenou sociální síť a předám vám veškeré know-how a zároveň zohledníme váš aktuální zdravotní stav. Pokud byste měla zájem, kontaktujte mě prosím na michal@jsemlowcarb.cz a domluvíme se na dalším postupu. Budu se těšit na případnou spolupráci 🙂
Jim lc už přes rok a nedaří se mi hubnout nevím si rady strava mi vyhovuje
Dobrý den, pokud se již více než rok stravujete low carb a nevidíte změny, někde bude problém. Napište mi e-mail na michal@jsemlowcarb.cz a něco vymyslíme 🙂
Důvodů může být několik. Naprosto každá dieta funguje na kalorickém deficitu a je úplně jedno, jestli je to LC, LF, KETO nebo normální racionální/komplexní dieta. Takže v první řadě to může být nesplnění kalorické restrikce. Dalším častým problémem jsou „rozházené hormory díky vetšímu příjmu „špatných“ tuků, čehož u diety se zvýšeným podílem tuků není žadný problém dosáhnout. Někdo metabolizuje lépe lipidy a někdo zase karbidy, to je zcela individuální. Dalším otazníkem je, zda-li to, že Vám strava vyhovuje, je psychického nebo fyzického původu. Trvá několik let, než může kdokoli říct, ano tato strava je pro mě na 100 % to pravé ořechové. Sugesce a sugestibilita dokáže snadno přemoci fyzický pocit a tvrzení, že toto jakékoli stravování je pro mě nejlepší, pak postrádá na hodnotě, pokud něčemu slepě věříme, nebo se nedej bože necháme svést trendem nebo nějakým pitomcem z Instagramu čí jiné sociální rakoviny. Pokud jíte rok LC bez efektu a dodržujete veškeré zásady tohoto stravování pak může být chyba právě v LC. Prostě to nemusí být pro Vás. Z mých zkušeností je LC opravdu vyhovující cca u jednoho z 20ti lidí a KETO u jednoho z 30ti. Tělo zásadně potřebuje vyvážený trojpoměr makrožin, dostatek mikronutrientů, stopových prvků a vody, víc tělo nepotřebuje. LC a KETO je extrém, a extrém vyhovuje pouze extrému. Zvážil bych tedy jiné stravování.
Zdravím, tak v tomto s Vámi opravdu nesouhlasím. Co je na low carb za extrém? Člověk jí přirozené průmyslově nezpracované potraviny a tím pádem přirozeně omezí příjem cukrů. Je to přesně tak, jak bylo v našich končinách přirozené. Pokud paní nehubne a má kde a stravování jí vyhovuje, tak může být problém právě ve Vámi zmiňovaném kalorickém deficitu, nebo třeba i v mléčných výrobcích či naopak nedostatečném příjmu, což je z dlouhodobého hlediska také špatně. Těch faktorů je celá řada. Rozházené hormony asi nepotřebují komentář. Už samotný selský rozum Vám musí říct, že čistá strava Vám nemůže rozházet hormony, spíše naopak. Nevím, o jakých špatných tucích mluvíte, trans tuky v LC nemají co dělat, nasycené a nenasycené tuky z kvalitních zdrojů jsou pro tělo naopak prospěšné a rozhodně nevedou k hormonální nerovnováze. Nejste první ani poslední, kdo má mylné informace a vychází ze zastaralých výživových doporučení či veřejné propagandy, která nás bohužel všechny oklamává. Já mám svoje zdraví pevně ve svých rukou a rozhodně bych ho nedal do rukou potravinářských či farmaceutických korporací nebo lékařů, kteří se dále nevzdělávají a doporučují nesmysly a každý zdravotní problém řeší léky. Léky jsou ale jen náplast, problém od základu nikdy nevyřeší, to můžete jen a pouze vy sami (ať už změnou životního stylu či vhodně nastaveným mindsetem). Pěkný den 🙂
Zdravím, zajímalo by mě, jaké množství jednotlivých potravin ..příklad „míchaná vejce s čedarem na domácím sádle…“ kolik vajec?kolik ořechů? kolik zeleniny?
Dobrý den, to je individuální a nedokážu jednoznačně odpovědět. Přesný návod, jak si najít svoji ideální porci, najdete v online low carb programu. Zaregistrovat se můžete zde: https://www.jsemlowcarb.cz/registrace/ 🙂
Dobry den Kral.
Vase odpoved vychazi z hlavy cloveka, ktery si dokaze postavit pestry jidelnicek z kvalitnich potravin a zaroven telu dodat jeho individualni mikra a makra. Dneska napsat slovo extrem je fakt slozite kdyz se spatne pochopi. Extrem je cokoli co se vymyka standardu. Standartni stravovani je vyvazeny individualni prijem vsech makrozivin takze i LC je extrem. Jiste vite ze tuky jsou jeden z regulatoru hormonalni rovnovahy a kdyz nekdo, treba clovek ne tak znaly jako vy, smazi na lisovanem olivovem oleji pri kolecku na plotne otocenem na max tak to nema se zdravou stravou co delat. V zasade jsem pouze odpurcem keto, jinak nikomu necpu zadny stravovaci styl jako ten jediny spravny. Sam nejim zadne ultrazpracovane potraviny a jidelnicek mam slozeny pouze z nejlepe vstrebatelnych zdroju. Jsem kulturista a pro me !SUBJEKTIVNE! znamena low carb 300 a mene sacharidu. Prijimat sacharidy je zcela prirozene, coz tisice let historie nevyvratelne potvrzuje. Pisete ze mam zastarale informace ? Bohuzel pro Vas jsou ale fakta na me strane. Popravde, kdyz jsem otevrel vasi stranku a precetl si hned prvni odstavec tak jsem se z toho nesmyslu o tom ze mame omezit sacharidy tak, jak je pro nas prirozene malem zdesil. Jsou studie a studie. Je treba cerpat nejlepe ze studii ketere jsou potvrzene metaanalyzami a testovany na alespon nekolika stovkach participantu a potvrzuji nejlepe kauzalitu. Doporuciji navstivit stranky jako institut moderni vyzivy, fitnessinstitut nebo jakykoli kulturisticky web kde se skutecne dopracujete ke studiim a desitkam referenci a dat si tu praci a vsechno si to z te anglictiny prelozit pokud chcete validni informace a v kterych i samy autori upozornuji jak mohou byt informace interpretovany. Preji hezky den.
Predpoklad ze komentar bude smazan
Dobrý den, nemám potřebu mazat Váš komentář. Jak píšete, je potřeba mít dostatek informací, aby pak člověk nesmažil např. na olivovém oleji, který má nízký kouřový bod a hodí se výhradně do studené kuchyně. To však moji klienti ví, protože jim tyto informace předávám. V dnešní době jsou bohužel studie na všechno a je třeba se v nich zorientovat. Myslíte si, že je v pořádku denně přijímat 300 g sacharidů převážně ze zpracovaných potravin, což většina populace dělá? Rozhodně není, a to je něco, za co bojuji. Když člověk omezí UZPP, přirozeně omezí i příjem sacharidů. Naše prababičky jedly více sacharidů, to ano, ale nezapomeňte na to, že také mnohem více fyzicky pracovaly než průměrný člověk v dnešní době. Nebály se zároveň másla, sádla, bůčku a dalších tučných věcí, o kterých mnoho lidí dnes tvrdí, že jsou nezdravé a stojí za metabolickým syndromem. UZPP neznaly a neexistovaly. Vámi uvedené zdroje moc dobře znám a pro mě nejsou nijak relevantní. Dokonce jsem měl možnost slyšet přednášku od nejmenovaného vámi uvedeného zdroje a byl jsem v šoku, které informace byly prezentovány. O neschopnosti lektora odpovědět na relevantní otázky nemluvě. Pokud shlížíte k těmto jménům, vůbec se nedivím Vašim postojům a názorům. Doporučuji zavítat do anglických journal articles, kde budete hodně překvapený a sám usoudíte, jaké informace Vám Vaše české zdroje dodávají (a jakým stylem) a že je všechno „trochu jinak“.
Ahoj, ráda bych zkusila toto stravování, ale mám problém… nemůžu jíst zeleninu v syrovém ani ve vařeném stavu, prostě jí nepozdřu,hned zvracím,čím jí nahradit, případně jak upravit jídelníček ?
Předem moc děkuji za jakoukoliv radu,s pozdravem Martina.
Ahoj, pravděpodobně budeš mít nějaký problém ve střevě, proto bych ti nejdříve doporučil GAPS dietu, která ti pomůže střevo uzdravit, a následně můžeš přejít na low carb. Zelenina by ti neměla dělat problém, tepelně upravená určitě ne 🙂
Ocenuji, ze jste nesmazal komentar, moc jsem tomu neveril. Ocividne by se s vami dala vest rozumna diskuse kdyz umite prijmout kritiku. Urcite jste se k tomuto vyzivovemu stylu postupne dopracoval postupnym poslouchanim sveho tela. Ja jsem osobne vyzkousel vsechny diety krome keto protoze ketoza je bud lecivo v pripade deti s epilepsii nebo pri lecbe parkinsonovy choroby a nebo se spousti jako obrany mechanismus pri nedostatku sacharidu a nema nic spolecneho se zdravim (muj nazor). Sam jsem se dopracoval k tomu jake potraviny mi vyhovuji a ktery vyzivovy postup je pro me nejvhodnejsi. Stalo me to nekolik let zkouseni a proto muzu jedine potvrdit ze zadny vyzivovy postup neni dogma pro kazdeho. V drtive vetsine to ale bude vzdycky komplexni dieta a paklize tato nevyhovuje pak je teprve na case vyzkouset jiny vyzivovy postup. Paklize vasi klienti rozumi danym pravidlum LC a skutecne je pro ne „chleba s nutelou“ problem tak ano, tento postup bude zrejme vhodnejsi. Jedine za co bojuji ja je aby se lidem necpala zadna vyzivova metoda jako jednoznacne dogma, protote to je uz z podstaty individualit kazdeho z nas nesmysl.
S tím s vámi rozhodně souhlasím. Mám klienty, kteří se cítí skvěle při 30-50g sacharidů za den, pak jsou tu i tací, kteří mají 150g. Někdo by to už nenazval low carb, ale pro mě to pořád je. Přijde mi hloupé se někam škatulkovat, ať si každý jí, jak mu vyhovuje. Základem je postavit jídelníček na kvalitních průmyslově nezpracovaných potravinách a najít si takovou hranici sacharidů, při které jedinci bude dobře, bude dobře fungovat a bude pracovat pro něj, ne proti němu. Pokud se však člověk vyhýbá tukům, nemůže nikdy fungovat „správně“, jelikož tuky jsou potřebné k celé řadě procesů v těle, ale to tu nebudu dlouze rozebírat. Sacharidy teoreticky nepotřebujeme žádné, glukózu si tělo dokáže vyrobit samo a jako výhradní zdroj paliva použije ketolátky. Z toho důvodu mi přijde strategické postavit jídelníček na zdravých tucích, bílkovinách a hýbat s hladinou sacharidů, která je pro každého individuální, jak jsem již psal.