🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Linecké cukroví

Linecké cukroví slepované jahodovou, rybízovou nebo malinovou marmeládou je symbolem českých Vánoc. Má pevně dané poměry mouky, cukru a másla. Lze ho tedy udělat i v low carb variantě? Ano, jde to a je vážně vynikající. Marmeládu jsem použil domácí low carb jahodovou. Receptů na low carb marmelády je na internetu dostatek – stačí trochu zapátrat na Googlu.

Linecké cukroví

Označené suroviny kupuji na www.brainmarket.cz a s kódem jsemlowcarb8 dostanete 8% slevu na celý nákup při zadání v nákupním košíku.

Ingredience na cca 40 slepených ks:

200 gramů jemně mletých mandlí či mandlové mouky

2 žloutky ze šťastného vajíčka

60 gramů změklého másla

40 gramů (moučkového) erythritolu

lžička kypřícího prášku bez fosfátů

špetka pravé vanilky nebo vanilkového extraktu

bio citrónová čerstvě nastrouhaná kůra

Postup:

Blanšírované mandle si jemně nameleme nebo použijeme mandlovou mouku. Do misky dáme namleté mandle, erythritol, vanilku, citrónovou kůru a kypřící prášek. Vše společně promícháme. Přidáme žloutek a máslo nakrájené na menší kousky. Prsty začneme zpracovávat těsto, které ze začátku bude připomínat drobenku. Těsto uhněteme do koule, kterou dáme odpočinout do lednice na minimálně 5 hodin. Nejlépe přes noc, s těstem se pak lépe pracuje. Pokud těsto lepí a nejde z něj jednoduše udělat kompaktní těsto, přidejte ještě trochu mandlové mouky.

Těsto si vyndáme z lednice, část odkrojíme a zbytek vrátíme do chladu. Rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na placku tlustou cca 3 – 4 milimetry, vykrajujeme oblíbené tvary a přendáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160 stupňů cca 5 – 7 minut do zezlátnutí. Linecké hlídejte, ať jej nespálíte. Po vytažení z trouby ihned vše přendáme z plechu na talíř či prkýnko a necháme vychladnout. Poté slepujeme low carb marmeládou. Slepovat nemusíme hned po upečení, ale jakmile cukroví slepíme, díky marmeládě změkne a zvláční. Uložíme do vzduchotěsné krabičky do chladu.

Pokud nemáte moučkový erythritol, vyrobíte ho jednoduše – rozmixujete ten krystalový.

Ať chutná! Pokud budete linecké zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!

KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨

Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.

Komentáře
  1. Marie napsal:

    Dobrý den, zkoušela jsem poprvé vaše linecké cukroví přesně podle návodu a ingrediencí. Při zadělávání těsta se mi to drobilo a nešlo mi to dát do koule, pak když už se mi to povedlo, dala jsem těsto přes noc odležet do ledničky a dnes jsem si ho vytáhla a při rozválení se mi těsto rozpadlo na malinké kousky a nejde mi to normálně rozválet. Poradíte mi, co mám dělat? Kde jsem udělala chybu? Předem děkuji za odpověď.

  2. Sandra napsal:

    Tento recept je můj první pokus o lc linecké a přestože práce s ním není nijak jednoduchá ve fázi rozvalování a vykrajování (nejsem nejšikovnější kuchařinka), tak to za to stojí – cukroví skvěle chutná, je křehké, voňavé a chutné… Prostě skvělé, takže příští rok udělám zase. Letos jsem slepovala vlastní pomerančovou lc marmeládou, příště zkusím jahodovou nebo nějakou kyselejší pro ozvláštnění. V uzavřené krabičce v lednici je mám už týden a jsou pořád dobré.

    • Michal Král napsal:

      Tak to mám radost, že cukroví chutnalo! S těstem se docela dobře pracuje, když je hodně ztuhlé z lednice a také pak záleží na použité mouce 🙂

  3. erythritol napsal:

    Může se nahradit sladidlo medem?

    • Michal Král napsal:

      Hezký den, med není low carb, ale pro děti nebo v paleo stravování je to z mého pohledu vhodné sladidlo. Nicméně si nejsem jistý, jestli se nezmění konzistence těsta a bude to fungovat. Nezkoušel jsem.

  4. Máslo napsal:

    Můžu se zeptat, jaké konkrétní máslo je použito? Děkuji 🙂

  5. Linecké napsal:

    Chutili výborne no tretí deň sa pokazili takže to išlo celé do koša ?

    • Michal Král napsal:

      To je zvláštní. Mně vydržely přes 14 dní za oknem v chladu. Měla jste je v lednici nebo někde, kde je zima? ?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Ochrana soukromí