Linecké cukroví slepované jahodovou, rybízovou nebo malinovou marmeládou je symbolem českých Vánoc. Má pevně dané poměry mouky, cukru a másla. Lze ho tedy udělat i v low carb variantě? Ano, jde to a je vážně vynikající. Marmeládu jsem použil domácí low carb jahodovou. Receptů na low carb marmelády je na internetu dostatek – stačí trochu zapátrat na Googlu.
Označené suroviny kupuji na www.brainmarket.cz a s kódem jsemlowcarb8 dostanete 8% slevu na celý nákup při zadání v nákupním košíku.
200 gramů jemně mletých mandlí či mandlové mouky
2 žloutky ze šťastného vajíčka
60 gramů změklého másla
40 gramů (moučkového) erythritolu
lžička kypřícího prášku bez fosfátů
špetka pravé vanilky nebo vanilkového extraktu
bio citrónová čerstvě nastrouhaná kůra
Blanšírované mandle si jemně nameleme nebo použijeme mandlovou mouku. Do misky dáme namleté mandle, erythritol, vanilku, citrónovou kůru a kypřící prášek. Vše společně promícháme. Přidáme žloutek a máslo nakrájené na menší kousky. Prsty začneme zpracovávat těsto, které ze začátku bude připomínat drobenku. Těsto uhněteme do koule, kterou dáme odpočinout do lednice na minimálně 5 hodin. Nejlépe přes noc, s těstem se pak lépe pracuje. Pokud těsto lepí a nejde z něj jednoduše udělat kompaktní těsto, přidejte ještě trochu mandlové mouky.
Těsto si vyndáme z lednice, část odkrojíme a zbytek vrátíme do chladu. Rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na placku tlustou cca 3 – 4 milimetry, vykrajujeme oblíbené tvary a přendáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160 stupňů cca 5 – 7 minut do zezlátnutí. Linecké hlídejte, ať jej nespálíte. Po vytažení z trouby ihned vše přendáme z plechu na talíř či prkýnko a necháme vychladnout. Poté slepujeme low carb marmeládou. Slepovat nemusíme hned po upečení, ale jakmile cukroví slepíme, díky marmeládě změkne a zvláční. Uložíme do vzduchotěsné krabičky do chladu.
Pokud nemáte moučkový erythritol, vyrobíte ho jednoduše – rozmixujete ten krystalový.
Ať chutná! Pokud budete linecké zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb!
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.
Dobrý den, zkoušela jsem poprvé vaše linecké cukroví přesně podle návodu a ingrediencí. Při zadělávání těsta se mi to drobilo a nešlo mi to dát do koule, pak když už se mi to povedlo, dala jsem těsto přes noc odležet do ledničky a dnes jsem si ho vytáhla a při rozválení se mi těsto rozpadlo na malinké kousky a nejde mi to normálně rozválet. Poradíte mi, co mám dělat? Kde jsem udělala chybu? Předem děkuji za odpověď.
Tento recept je můj první pokus o lc linecké a přestože práce s ním není nijak jednoduchá ve fázi rozvalování a vykrajování (nejsem nejšikovnější kuchařinka), tak to za to stojí – cukroví skvěle chutná, je křehké, voňavé a chutné… Prostě skvělé, takže příští rok udělám zase. Letos jsem slepovala vlastní pomerančovou lc marmeládou, příště zkusím jahodovou nebo nějakou kyselejší pro ozvláštnění. V uzavřené krabičce v lednici je mám už týden a jsou pořád dobré.
Tak to mám radost, že cukroví chutnalo! S těstem se docela dobře pracuje, když je hodně ztuhlé z lednice a také pak záleží na použité mouce 🙂
Může se nahradit sladidlo medem?
Hezký den, med není low carb, ale pro děti nebo v paleo stravování je to z mého pohledu vhodné sladidlo. Nicméně si nejsem jistý, jestli se nezmění konzistence těsta a bude to fungovat. Nezkoušel jsem.
Můžu se zeptat, jaké konkrétní máslo je použito? Děkuji 🙂
Hezký den, používám buď domácí nebo z farmy Ježkův statek ze Scuku 🙂
Chutili výborne no tretí deň sa pokazili takže to išlo celé do koša ?
To je zvláštní. Mně vydržely přes 14 dní za oknem v chladu. Měla jste je v lednici nebo někde, kde je zima? ?