Domácí jogurt
PŘÍPRAVA
10 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
5 minut
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- 0,75 litru plnotučného farmářského mléka
- 2 lžíce bílého jogurtu Hollandia
Postup
- 1Mléko nalejeme do hrnce a přivedeme k varu.
- 2Následně plotnu vypneme a mléko necháme cca 40 minut zchladnout. Teplotu můžete otestovat prstem - mělo by být teplé, ale nemělo by vás pálit.
- 3Do teplého mléka vmíchejte 2 lžíce jogurtu Hollandia.
- 4Hrnec přiklopíme poklicí a zabalíme do deky. Umístíme na teplé místo.
- 5Necháme fermentovat 24 hodin. Během procesu s hrncem nehýbejte!
- 6Po 24 hodinách je jogurt hotový. Skladujte v lednici.
Praktické rady a tipy 🙂
- Část domácího jogurtu si dejte stranou a můžete jej použít přístě pro výrobu další várky.
- Mléko musí projít teplotou nad 95 stupňů a zchladnout na přibližně 40 stupňů, čemuž odpovídá uvedený čas. Pokud byste si chtěli být jistí, můžete použít teploměr.
- Pokud je jogurt moc řídký a nemá správnou konzistenci, tak buď mléko nebylo zahřáto na dostatečnou teplotu, jogurt jste dali do mléka, které ještě bylo příliš horké nebo během fermentace nebyl hrnec na teplém místě či jste jím hýbali.
- Výroby se nebojte. Většině se jogurt povede hned na poprvé. Komu ne a měl by ho řidší, tak si z něj může vyrobit například jogurtový nápoj. Příští pokus bude určitě úspěšnější 🙂