🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Domácí jogurt

PŘÍPRAVA

10 minut

VAŘENÍ / PEČENÍ

5 minut

NÁROČNOST

jednoduché

Suroviny

  • 0,75 litru plnotučného farmářského mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu Hollandia

Postup

  • 1
    Mléko nalejeme do hrnce a přivedeme k varu.
  • 2
    Následně plotnu vypneme a mléko necháme cca 40 minut zchladnout. Teplotu můžete otestovat prstem - mělo by být teplé, ale nemělo by vás pálit.
  • 3
    Do teplého mléka vmíchejte 2 lžíce jogurtu Hollandia.
  • 4
    Hrnec přiklopíme poklicí a zabalíme do deky. Umístíme na teplé místo.
  • 5
    Necháme fermentovat 24 hodin. Během procesu s hrncem nehýbejte!
  • 6
    Po 24 hodinách je jogurt hotový. Skladujte v lednici.

Praktické rady a tipy 🙂

  • Část domácího jogurtu si dejte stranou a můžete jej použít přístě pro výrobu další várky.
  • Mléko musí projít teplotou nad 95 stupňů a zchladnout na přibližně 40 stupňů, čemuž odpovídá uvedený čas. Pokud byste si chtěli být jistí, můžete použít teploměr.
  • Pokud je jogurt moc řídký a nemá správnou konzistenci, tak buď mléko nebylo zahřáto na dostatečnou teplotu, jogurt jste dali do mléka, které ještě bylo příliš horké nebo během fermentace nebyl hrnec na teplém místě či jste jím hýbali.
  • Výroby se nebojte. Většině se jogurt povede hned na poprvé. Komu ne a měl by ho řidší, tak si z něj může vyrobit například jogurtový nápoj. Příští pokus bude určitě úspěšnější 🙂

KUCHAŘKA

VŠECHNY RECEPTY

LEKCE