Květáková rýže
PŘÍPRAVA
10 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
20 minut
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- 1 střední květák
- Sůl
- Kmín
Postup
- 1Květák omyjte a rozeberte na růžičky.
- 2Dejte do mixéru s čepelí a rozmixujte na zrníčka velikosti klasické rýže. Tyčovým mixérem to nejde, opravdu musíte mít klasický mixér s čepelí nebo elektrický sekáček.
- 3Syrovou květákovou rýži přendejte na pánev nebo do hrnce, osolte, přidejte kmín, přiklopte poklicí a duste na sporáku. Květákovou rýži nepodlévejte, pustí tekutinu sama.
- 4Květákovou rýži duste na mírném plameni 10 - 15 minut za občasného promíchání. Na posledních 5 minut oddělejte poklici, aby se vyvařila přebytečná tekutina.
Praktické rady a tipy 🙂
- Do květákové rýže můžete přidat další bylinky, které ji krásně provoní.
- Na talíři si můžete dát na rýži plátek másla nebo trochu ghí. Rýže bude krémovější. Případně použijte výpek například z kuřete.
- Viděl jsem, že někdo připravuje květákovou rýži v mikrovlnce. Já ji používám naprosto minimálně, takže se přípravě v ní vyhýbám. Každopádně pokud dáte syrovou květákovou rýži do misky, osolíte, přidáte kmín a dáte do mikrovlnky na plný výkon na 10 a více minut, výsledek bude stejný. Opět nepodléváme a zhruba třikrát promícháme. Květákovou rýži hlídejte, aby se vám nespálila.