🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Vývar

PŘÍPRAVA

5 minut

VAŘENÍ / PEČENÍ

3 až 72 hodin

NÁROČNOST

jednoduché

Suroviny

  • Maso, kosti, skelety, kůže, chrupavky...
  • Voda
  • Jablečný ocet
  • Sůl

Postup

  • 1
    Maso, kosti, chrupavky či jakýkoliv další masitý produkt dáme do klasického hrnce či pomalého hrnce.
  • 2
    Zalejeme vodou, ideálně filtrovanou. Množství vody nelze přesně říci. Záleží, jak silný vývar chcete. Po pár pokusech už budete přesně vědět.
  • 3
    Pokud používáte kosti, je dobré přidat 1 lžíci nefiltrovaného jablečného octa, který vytáhne z kostí živiny.
  • 4
    Vývar můžete osolit. Já osobně v této fázi nesolím. Solím vždy až finální produkt, který z vývaru připravuji.
  • 5
    Vaříme alespoň 3 hodiny. Pokud vývar dobře snášíte, můžete táhnout i déle. Vývar není problém vařit 5 až 72 hodin. Opět ale záleží, zda vaříte v klasickém hrnci na sporáku nebo v pomalém hrnci.
  • 6
    Hotový vývar scedíme ideálně přes platýnko, aby byl čistý.

Praktické rady a tipy 🙂

  • Zeleninu do vývaru není třeba přidávat. Ale nic nezkazíte, pokud ji tam přidáte hned na začátku. Myslete ale na to, že po 6 hodinách vaření je zelenina ve vývaru doslova "mrtvá" a nemá prakticky žádnou výživovou hodnotu. Přidat ji můžete tedy ke konci vaření nebo právě až při výrobě polévky z vývaru.
  • Vývar skladujte v lednici. Vydrží tam několik dní. Vývar můžete i zamrazit.
  • Vývar používejte na výrobu pokrmů místo vody. Skvěle se hodí na přípravu polévek, omáček, pod maso či jej popíjejte jen tak samotný osolený nerafinovanou solí.
  • Jestliže by vám vývar způsoboval trávicí obtíže, vařte ho kratší dobu a volte libovější kusy masa. Kosti začněte zařazovat až později.
  • Skvělým pomocníkem pro přípravu vývarů je pomalý hrnec. Doporučuji značku CrockPot.
  • Dvě hodiny vaření na plotně odpovídají 6 hodinám vaření v pomalém hrnci.

KUCHAŘKA

VŠECHNY RECEPTY

LEKCE