Vývar
PŘÍPRAVA
5 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
3 až 72 hodin
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- Maso, kosti, skelety, kůže, chrupavky...
- Voda
- Jablečný ocet
- Sůl
Postup
- 1Maso, kosti, chrupavky či jakýkoliv další masitý produkt dáme do klasického hrnce či pomalého hrnce.
- 2Zalejeme vodou, ideálně filtrovanou. Množství vody nelze přesně říci. Záleží, jak silný vývar chcete. Po pár pokusech už budete přesně vědět.
- 3Pokud používáte kosti, je dobré přidat 1 lžíci nefiltrovaného jablečného octa, který vytáhne z kostí živiny.
- 4Vývar můžete osolit. Já osobně v této fázi nesolím. Solím vždy až finální produkt, který z vývaru připravuji.
- 5Vaříme alespoň 3 hodiny. Pokud vývar dobře snášíte, můžete táhnout i déle. Vývar není problém vařit 5 až 72 hodin. Opět ale záleží, zda vaříte v klasickém hrnci na sporáku nebo v pomalém hrnci.
- 6Hotový vývar scedíme ideálně přes platýnko, aby byl čistý.
Praktické rady a tipy 🙂
- Zeleninu do vývaru není třeba přidávat. Ale nic nezkazíte, pokud ji tam přidáte hned na začátku. Myslete ale na to, že po 6 hodinách vaření je zelenina ve vývaru doslova "mrtvá" a nemá prakticky žádnou výživovou hodnotu. Přidat ji můžete tedy ke konci vaření nebo právě až při výrobě polévky z vývaru.
- Vývar skladujte v lednici. Vydrží tam několik dní. Vývar můžete i zamrazit.
- Vývar používejte na výrobu pokrmů místo vody. Skvěle se hodí na přípravu polévek, omáček, pod maso či jej popíjejte jen tak samotný osolený nerafinovanou solí.
- Jestliže by vám vývar způsoboval trávicí obtíže, vařte ho kratší dobu a volte libovější kusy masa. Kosti začněte zařazovat až později.
- Skvělým pomocníkem pro přípravu vývarů je pomalý hrnec. Doporučuji značku CrockPot.
- Dvě hodiny vaření na plotně odpovídají 6 hodinám vaření v pomalém hrnci.