Vejce natvrdo
PŘÍPRAVA
1 minuta
VAŘENÍ / PEČENÍ
2 - 10 minut
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- Vejce (množství dle vašich potřeb)
Postup
- 1Vejce vyndáme z lednice, aby před vařením měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že při vaření prasknou.
- 2Do vlažné vody, ve které budete ponořená vejce vařit, přidejte trochu jablečného octa. Zabráníte tak případnému úniku bílků.
- 3Vodu s vejci přiveďte k varu a od bodu varu začněte stopovat čas.
- 4Doba vaření: vejce naměkko (2 - 3 mimuty), vejce nahniličko se ztuhlým bílkem a tekutějším žloutkem (5 - 6 minut), vejce natvrdo (10 minut).
- 5Ihned po uplynutí času vejce zchlaďte v ledové vodě, aby se už dále nevařila a měla vámi požadovanou konzistenci.
Praktické rady a tipy 🙂
- Vejce před podáváním osolte. Já s oblibou používám solný květ od Natural Mallorca.
- Starší vejce se loupou lépe než čerstvá.
- Pokud byste s loupáním vajec bojovali, zkuste to pod tekoucí vodou nebo v hrnci s vodou.