🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Steaky

PŘÍPRAVA

10 minut

VAŘENÍ / PEČENÍ

15 minut

NÁROČNOST

jednoduché

Suroviny

  • Steakové maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, zvěřina, ryba...)
  • Ghí nebo sádlo
  • Sůl, pepř
  • Koření a další bylinky dle chuti

Postup

  • 1
    Maso nakrájíme na vyšší plátky. Dáme do hlubokého talíře nebo do misky a zaděláme potravinářskou fólií. Uložíme do lednice na 2 - 3 dny. Tento krok je možné kompletně přeskočit, ale u hovězího se mi odležení masa osvědčilo - je křehčí.
  • 2
    Maso vytáhneme z lednice a necháme ho chvílii na lince, aby získalo pokojovou teplotu. Osušíme, osolíme, opepříme. Případně můžeme použít i další koření a bylinky dle chuti.
  • 3
    Na pánvi rozpálíme příměřené množství tuku - ghí nebo sádlo.
  • 4
    Steak orestujeme z každé strany a doba přípravy závisí na typu a tloušťce masa. Při opékání masa z každé strany nemějte plotnu na plný výkon (v mém případě na indukční desce dělám steaky na 7 z 9 stupňů).
  • 5
    Pokud dělám tužší kusy masa, na posledních pár minut maso přiklopím poklicí. Je ale důležité, aby na pánvi bylo dostatek tuku, jinak se nám steak začne připalovat.
  • 6
    Nakonec nechám pár minut odpočinout a podávám.

Praktické rady a tipy 🙂

  • Pánev s tukem opravdu rozpalte, ale nemělo by se z ní začít kouřit, aby se tuk nepřepaloval.
  • Každý má na přípravu steaků svůj osvědčený postup. Já uvádím rychlý postup bez použití trouby, ale i přesto jsem s výsledkem vždy spokojený. Nicméně není problém steaky připravovat podle vašich zvyklostí.
  • Steak můžete občas vylepšit sýrem, který se na mase krásně rozteče.

KUCHAŘKA

VŠECHNY RECEPTY

LEKCE