Steaky
PŘÍPRAVA
10 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
15 minut
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- Steakové maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, zvěřina, ryba...)
- Ghí nebo sádlo
- Sůl, pepř
- Koření a další bylinky dle chuti
Postup
- 1Maso nakrájíme na vyšší plátky. Dáme do hlubokého talíře nebo do misky a zaděláme potravinářskou fólií. Uložíme do lednice na 2 - 3 dny. Tento krok je možné kompletně přeskočit, ale u hovězího se mi odležení masa osvědčilo - je křehčí.
- 2Maso vytáhneme z lednice a necháme ho chvílii na lince, aby získalo pokojovou teplotu. Osušíme, osolíme, opepříme. Případně můžeme použít i další koření a bylinky dle chuti.
- 3Na pánvi rozpálíme příměřené množství tuku - ghí nebo sádlo.
- 4Steak orestujeme z každé strany a doba přípravy závisí na typu a tloušťce masa. Při opékání masa z každé strany nemějte plotnu na plný výkon (v mém případě na indukční desce dělám steaky na 7 z 9 stupňů).
- 5Pokud dělám tužší kusy masa, na posledních pár minut maso přiklopím poklicí. Je ale důležité, aby na pánvi bylo dostatek tuku, jinak se nám steak začne připalovat.
- 6Nakonec nechám pár minut odpočinout a podávám.
Praktické rady a tipy 🙂
- Pánev s tukem opravdu rozpalte, ale nemělo by se z ní začít kouřit, aby se tuk nepřepaloval.
- Každý má na přípravu steaků svůj osvědčený postup. Já uvádím rychlý postup bez použití trouby, ale i přesto jsem s výsledkem vždy spokojený. Nicméně není problém steaky připravovat podle vašich zvyklostí.
- Steak můžete občas vylepšit sýrem, který se na mase krásně rozteče.