Pečené kuře
PŘÍPRAVA
10 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
75 až 90 minut
NÁROČNOST
jednoduché
Suroviny
- Kuře v celku
- Grilovací koření bez cukru a glutamanů
- Sůl, pepř
- Ghí nebo sádlo
Postup
- 1Kuře omyjeme, očistíme a přendáme do pekáče.
- 2Důkladně nasolíme a sůl vetřeme do kůže, aby po upečení křupala.
- 3Lehce opepříme a posypeme ze všech stran grilovacím kořením, kterým nemusíme šetřit.
- 4Do pekáče pod kuře dáme sádlo nebo ghí a podlijeme trochou vody.
- 5Pečeme 75 - 90 minut na 180 stupňů v uzavřeném pekáči. Kuře hlídáme a v případě potřeby ho podlijeme ještě trochou vody. Na posledních 10 minut můžeme pekáč otevřít, aby se kůže zkřupla.
Praktické rady a tipy 🙂
- Do kuřete můžete vložit snítky rozmarýnu nebo tymiánu.
- Pod kuře můžete dát nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Kuře můžete přelít dvakrát až třikrát výpekem před koncem pečení.
- Kuře je hotové, jakmile můžete protočit stehenní kost bez vynaložení velké síly.