Majonéza
PŘÍPRAVA
5 minut
VAŘENÍ / PEČENÍ
0 minut
NÁROČNOST
pokročilé
Suroviny
- 1 vejce pokojové teploty
- 200 g light olivového oleje nebo olivového oleje pomace
- 1 lžička citrónové šťávy
- Sůl, pepř
Postup
- 1Do úzké vyšší nádoby (nejlépe té, co patří k tyčovému mixéru) dáme vejce, zalijeme 200 g olivového oleje a přidáme lžičku citrónové šťávy.
- 2Tyčový mixér přimáčkneme na dno a pustíme. Jakmile se začne tvořit žlutá emulze, opravdu pomalu tyčový mixér zvedáme. Vytvoří se nám krásná majonéza.
- 3Tu poté dochutíme solí, pepřem a popřípadě ještě citrónovou šťávou.
Praktické rady a tipy 🙂
- Všechny ingredience musí být opravdu pokojové teploty!
- Prvním klíčem k úspěchu je velmi pomalé zvedání tyčového mixéru. Mixér zvedejte doslova po milimetrech a to až ve chvíli, kdy se začne tvořit žlutá emulze.
- Záleží i na tvaru mixovací hlavice tyčového mixéru. Čím nižší mixovací hlavice je, tím spíš se majonéza povede.
- Pokud se na první pokus nepovede, tak emulzi určitě nevylévejte. Zkuste to ještě podruhé a místo nového oleje použijte právě tuto emulzi, do které přidáte znovu vejce, sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Majonézu si můžete udělat i v různých variantách. Jakmile je hotová, zkuste přidat rozmačkaný česnek a vmíchejte jej do majonézy. Přidat můžete i hořčici. Skvělá je i bazalková majonéza. Do hotové majonézy vmixujte tyčovým mixérem větší hrst čerstvých lístků bazalky.