🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Majonéza

PŘÍPRAVA

5 minut

VAŘENÍ / PEČENÍ

0 minut

NÁROČNOST

pokročilé

Suroviny

  • 1 vejce pokojové teploty
  • 200 g light olivového oleje nebo olivového oleje pomace
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Sůl, pepř

Postup

  • 1
    Do úzké vyšší nádoby (nejlépe té, co patří k tyčovému mixéru) dáme vejce, zalijeme 200 g olivového oleje a přidáme lžičku citrónové šťávy.
  • 2
    Tyčový mixér přimáčkneme na dno a pustíme. Jakmile se začne tvořit žlutá emulze, opravdu pomalu tyčový mixér zvedáme. Vytvoří se nám krásná majonéza.
  • 3
    Tu poté dochutíme solí, pepřem a popřípadě ještě citrónovou šťávou.

Praktické rady a tipy 🙂

  • Všechny ingredience musí být opravdu pokojové teploty!
  • Prvním klíčem k úspěchu je velmi pomalé zvedání tyčového mixéru. Mixér zvedejte doslova po milimetrech a to až ve chvíli, kdy se začne tvořit žlutá emulze.
  • Záleží i na tvaru mixovací hlavice tyčového mixéru. Čím nižší mixovací hlavice je, tím spíš se majonéza povede.
  • Pokud se na první pokus nepovede, tak emulzi určitě nevylévejte. Zkuste to ještě podruhé a místo nového oleje použijte právě tuto emulzi, do které přidáte znovu vejce, sůl, pepř a citronovou šťávu.
  • Majonézu si můžete udělat i v různých variantách. Jakmile je hotová, zkuste přidat rozmačkaný česnek a vmíchejte jej do majonézy. Přidat můžete i hořčici. Skvělá je i bazalková majonéza. Do hotové majonézy vmixujte tyčovým mixérem větší hrst čerstvých lístků bazalky.

KUCHAŘKA

VŠECHNY RECEPTY

LEKCE