🙀 KUCHAŘKA JAKO DÁREK při nákupu nad 1 000 Kč. NAKUPOVAT 🤍

Jídelníček pro ženy s endometriózou a PCOS

ZÁKLADNÍ INFORMACE K JÍDELNÍČKU

  • Jídelníček je určený pro ženy s endometriózou a PCOS.
  • Na tomto jídelníčku si lze držet vaši váhu, ale můžete i hubnout tělesný tuk a nabírat svalovou hmotu. Pro každý případ si nastavte vaše porce dle Sestavení jídelníčku. Primárním cílem jídelníčku je nastartování ozdravného procesu vašeho těla.
  • V jídelníčku převažuje zelenina rostoucí nad zemí, která má obecně méně sacharidů než kořenová zelenina (souvislost se zvýšenou zánětlivostí u žen s endometriózou a PCOS).
  • Jídelníček je bez mléčných výrobků, které u většiny žen s endometriózou či PCOS dělají problémy. Případně narušují ozdravný proces.
  • V jídelníčku je kladen důraz na potraviny, které mají pozitivní vliv na střevo a střevní mikrobiom (souvislost s endometriózou i PCOS). Mezi tyto potraviny patří vývar a fermenty jako je kysané zelí, pickles, kvašáky, kombucha, tibi limonády, kvasy a další.
  • Snažte se vývar a fermentované výrobky zařazovat co nejčastěji. Doporučuji zařazovat dvakrát denně s jídlem. Pokud bude vývar či ferment v každém jídle, vůbec to není na škodu, ba naopak! V jídelníčku používám fermenty velmi často.
  • Jak pracovat s fermenty? Fermenty v tuhé konzistenci (kysané zelí, pickles...) jsou uvedeny přímo v názvu jídel. Pokud v názvu jídla ferment uvedený není, rozklikněte název jídla. V tomto případě se jedná o tekuté fermenty jako je kombucha, kvas či tibi limonáda a vývar. Fermenty mezi sebou kombinujte. Pestrost je opravdu na místě. U některých jídel neuvádím fermenty žádné - nic se nestane, když v některých jídlech nebudou.
  • Jak pracovat s vývarem? Možnosti jsou dvě. První možností je si ho nalít do hrnku a popíjet společně s jídlem z jídelníčku. Druhou možností je obložený vývar, který poslouží jako hlavní jídlo.
  • Jídla uvedená ke snídani můžete mít k obědu, ale i k večeři. To samé platí pro obědy a večeře. Nebojte se různých kombinací a změn v jídelníčku. Jídla jsou nutričně vyvážená, proto je můžete jíst v jinou denní dobu.
  • Veškerá jídla si dochuťte kořením dle vaší chuti. Koření volte přírodní a pozor na éčka (glutamany, protispékavé látky...) a cukr (dextróza, sacharóza...).
  • Zeleninový salát lze dochutit kvalitní mořskou či himalájskou solí. Já mám moc rád i solný květ od Natural Mallorca. Dále lze použít i citronovou šťávu, nefiltrovaný jablečný ocet či balsamico. Olej v zeleninovém salátu lze libovolně zaměnit za jiný vhodný olej. Snažte se však o pestrost.
  • Tuky pro tepelnou úpravu (ghí, sádlo, popřípadě kokosový olej) lze libovolně zaměnit a kombinovat.

JÍDELNÍČEK

SNÍDANĚ

Míchaná vajíčka na ghí, zelenina, kysané zelí, olivy

BÍLKOVINY: vejce
TUKY: tuk ve vejcích, ghí, olivy
SACHARIDY: okurka, rajčata, kedlubna, kysané zelí

Recept najdete v kuchařce.

Volská oka na ghí, zelenina, avokádo

BÍLKOVINY: volská oka
TUKY: tuk ve vejcích, ghí, avokádo
SACHARIDY: ledový salát, ředkvičky, řapíkatý celer

K jídlu přidejte skleničku kombuchy.

Recept najdete v kuchařce.

Plněná vajíčka, mandle, zelenina, pickles

BÍLKOVINY: plněná vajíčka
TUKY: tuk v plněných vajíčkách, mandle
SACHARIDY: povařená brokolice, polníček, pickles

Recept najdete v kuchařce.

Uzený losos, zeleninový salát s dýňovými semínky

BÍLKOVINY: uzený losos
TUKY: tuk v uzeném lososovi, dýňová semínka, olivový olej v zeleninovém salátu
SACHARIDY: špenát, cherry rajčata, okurka

K jídlu přidejte skleničku zelného či řepného kvasu.

Párky s vhodným složením, kešu ořechy, zelenina s lněným olejem, rajčatový protlak místo kečupu

BÍLKOVINY: párky
TUKY: tuk v párcích, kešu ořechy, lněný olej
SACHARIDY: zelená paprika, okurka, rajčatový protlak

Zeleninový salát s vajíčky, zálivka z olivového oleje a hořčice

BÍLKOVINY: vajíčka
TUKY: tuk ve vejcích, olivový olej, hořčice
SACHARIDY: polníček a další libovolná zelenina rostoucí nad zemí

K jídlu přidejte hrnek vývaru.

Tuňák v olivovém oleji, lněné krekry, zelenina

BÍLKOVINY: tuňák
TUKY: olivový olej z tuňáka, lněné krekry
SACHARIDY: okurka, rajčata a jeden druh libovolné zeleniny rostoucí nad zemí

Recept najdete v kuchařce.

OBĚD

Steak z vepřové panenky, mrkvové a celerové hranolky, majonéza

BÍLKOVINY: steak z vepřové panenky
TUKY: ghí na přípravu steaku, olivový olej na zeleninových hranolkách, majonéza
SACHARIDY: mrkev, celer

K jídlu přidejte skleničku tibi limonády.

Recept najdete v kuchařce.

Hovězí steak, brokolicové pyré, kvašená řepa, majonéza

BÍLKOVINY: hovězí steak
TUKY: tuk v mase a pyré, majonéza
SACHARIDY: brokolice, kvašená řepa

Recept najdete v kuchařce.

Restované kousky vepřového se žampiony, cuketové placky

BÍLKOVINY: kousky vepřového masa, žampiony
TUKY: tuk v mase, sádlo na restování a na smažení cuketových placek
SACHARIDY: žampiony, cuketa

Recept najdete v kuchařce.

Pečené kuře, květáková rýže, pickles

BÍLKOVINY: pečené kuře
TUKY: tuk v kuřeti a ve výpeku, ghí v květákové rýži
SACHARIDY: květáková rýže, pickles

Recept najdete v kuchařce.

Boloňská omáčka s cuketovými špagetami

BÍLKOVINY: mleté hovězí maso
TUKY: tuk v mase, tuk na přípravu cuketových špaget, tuk na přípravu boloňské omáčky
SACHARIDY: cuketa, rajčatová passata, rajčata

Recept najdete v kuchařce.

Zeleninový salát s kuřecím masem

BÍLKOVINY: kuřecí maso
TUKY: olivový olej, kešu ořechy
SACHARIDY: špenát, cherry rajčata, zelená paprika

K jídlu přidejte skleničku tibi limonády.

Karbanátky z masa dle chuti, batátové pyré, pickles

BÍLKOVINY: karbanátky
TUKY: tuk v karbanátcích, ghí na jejich přípravu, ghí v pyré
SACHARIDY: batáty, pickles

Recept najdete v kuchařce.

VEČEŘE

Vaječná fritáta, kysané zelí

BÍLKOVINY: vejce, šunka, žampiony
TUKY: tuk ve vejcích, tuk v šunce, ghí na přípravu
SACHARIDY: rajčata, špenát, žampiony, kysané zelí

Recept najdete v kuchařce.

Tlačenka, zelenina s konopným olejem, kysané zelí

BÍLKOVINY: tlačenka
TUKY: tuk v tlačence, konopný olej
SACHARIDY: zelenina rostoucí nad zemí dle chuti, kysané zelí

Uzená ryba dle chuti, zelenina, pickles, guacamole

BÍLKOVINY: uzená ryba
TUKY: tuk v uzené rybě, guacamole
SACHARIDY: okurka, rajčata, pickles

Recept najdete v kuchařce.

Tuňáková pomazánka, lněné krekry, zelenina

BÍLKOVINY: tuňáková pomazánka
TUKY: tuk v tuňákové pomazánce, lněné krekry
SACHARIDY: zelenina dle chuti

K jídlu přidejte hrnek vývaru.

Recept najdete v kuchařce.

Obložený vývar

BÍLKOVINY: vývar, vejce, maso
TUKY: tuk ve vývaru, mase a vejcích, avokádo, ghí
SACHARIDY: mrkev, celer, petržel, cuketa

Recept najdete v kuchařce.

Paštika, zelenina, lněné krekry, makadamy

BÍLKOVINY: paštika
TUKY: tuk v paštice, lněné krekry, makadamy
SACHARIDY: okurka, paprika, bílá ředkev

K jídlu přidejte skleničku zelného kvasu.

Zeleninový salát s tuňákem/lososem, kokosovými lupínky a dýňovým olejem

BÍLKOVINY: losos nebo tuňák dle volby
TUKY: tuk v rybě, dýňový olej, kokosové lupínky
SACHARIDY: polníček, rukola, cherry rajčata, řapíkatý celer