V posledních měsících jste mohli zaznamenat, že jsem držel úvodní GAPS dietu. Více jsem o GAPS dietě a mém začátku napsal do článku, a následně jsem celou dietu shrnul v podcastu, který si můžete poslechnout na Spotify, Apple Podcasty a dalších streamovacích službách.
Tento GAPS chléb můžete zařadit při přechodu na plnou dietu, kdy zkoušíte péct různé GAPS výrobky. Je z několika základních ingrediencí, které má většina určitě doma. Je vhodný i pro low carb, protože obsahuje celé spektrum zdravých tuků a zároveň všechny ingredience vyhovují low carb stravování.
100 g mandlové mouky
150 g lněné mouky
100 g dýňové mouky
50 g kokosové mouky
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
100 g lněných semínek
100 g nahrubo nasekaných mandlí
2 dl rozpuštěného kokosového oleje
1 dl vody
1 menší strouhaná cuketa
5 šťastných vajíček
1 lžička soli
Nejprve jsem si vyrobil mouky. Používám na to mlýnek na kávu, který jsem koupil za pár stovek. Odvážil jsem ořechy a následně tedy namlel v mlýnku na kávu. Vyjde vás to mnohem levněji, než si kupovat již hotové ořechové a semínkové mouky.
Následně jsem všechny suché ingredience smíchal ve větší míse. Poté jsem přidal nastrouhanou cuketu (nezbavoval jsem ji přebytečné vody), rozehřátý kokosový olej, vodu a vejce. Hmotu jsem pořádně promíchal, nechal odstát 5 minut a promíchal znovu. Výsledná hmota má lepivou konzistenci.
Pečící formu jsem si vyložil zmačkaným pečícím papírem (lépe se s ním pracuje). Troubu jsem předehřál na 180 stupňů. Hmotu jsem přendal do formy a pořádně upěchoval. Pečeme na zmiňovaných 180 stupňů zhruba 55 minut, dokud chleba není napovrchu hnědý.
GAPS chléb skladujeme v lednici zabalený v utěrce. Případně si ho můžete nakrájet na plátky a jednotlivé plátky zamrazit a vytahovat dle potřeby.
Ať chutná! A pokud budete GAPS semínkový chléb zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.